Kuntavaalien yksi etappi on tavoitettu. Ehdokasasettelu on päättynyt. Enää ei ehdi ehdokkaaksi, mutta mukaan vaalityöhön ehtii hyvin. Tervetuloa mukaan vaalikentille!

Näistä kuntavaaleista tulee arvaamattomat. Ylivoimaisesti eniten ehdokkaita aikaisemmissa kuntavaaleissa saanut keskusta ei ole yhtä hyvässä vedossa. Perussuomalaiset saivat odotetusti lisättyä ehdokkaita eniten. Muut puolueet asettuivat tähän väliin.
                                                                                       ****
Kuntavaalien tulosta on vaikea ennakoida. Taustalla ovat poikkeukselliset eduskuntavaalit, joiden jälkeen Suomessa on neljä keskisuurta puoluetta eikä kolme, kuten aikaisemmin. Tämä heijastuu väistämättä myös kuntavaalien asetelmiin. Eniten menetettävää on suurimmilla puolueilla. Persussuomalaiset kasvattavat joka tapauksessa kannatustaan. Kauimpana perussuomalaisista ovat vasemmiston ja vihreiden kannattajat.

Eduskuntavaalien perusteella voi ennakoida liikkuvuuden kasvavan. Tätä ilmiötä tukevat myös käydyt presidentinvaalit. Liikkuvat äänestäjät valitsevat ehdokkaansa tai puolueensa jopa kolmen puolueen ryppäästä.  Kullakin puolueella on oma ydinkannattajakuntansa, mutta suuri joukko valitsee paikallispolitiikan ja ehdokkaan henkilön perusteella ehdokkaansa.

Paikallisuus on tärkeä. Perussuomalaiset virittelevät varmasti eurokriisin tunnelmia vaalikentillä, kun kotimaan politiikassa ei ole näyttöjä. Kunnissa ei kuitenkaan eurokriisiä ratkota. Siellä päätetään kuntalaisten palveluista ja hyvästä elinympäristöstä.
                                                                                       ****
Valtuustot uusiutuvat. Puolueet ovat viestittäneet, että konkareita on siirtynyt sivuun. Vaaleissa valitaan väistämättä suuri joukko uusia valtuutettuja. Tämä on mahdollisuus, mutta myös haaste valtuustoille. Uudet ihmiset tuovat uutta virettä, mutta myös kokemattomuutta.

On tärkeää, että hiljainen tieto siirtyy uusille valtuutetuille. Pian muuten eletään virkamiesvallassa. Kuntapolitiikassa valmistelulla on suuri merkitys, ja on poliitikkojen osaamisesta kiinni, jotta ei mennä virkamiesten talutusnuorassa. Kaikki kunnia hyville virkamiehille, mutta demokratian vuoksi päätösvalta tulee olla valtuustoilla.