Suomessa on 900 000 ihmistä, jotka elävät tilastojen mukaan köyhyydessä. Tämä on 200 000 enemmän kuin Matti Vanhasen sinivihreä hallitus aloittaessa. Keväällä 2007 hallituspuolueet keskusta, kokoomus, vihreät ja rkp lupasivat vähentää köyhyyttä.

 Kuinkas kävikään? 200 000 ihmistä enemmän elää köyhyysrajan alapuolella.

Rahaa ei ole pienituloisille herunut perusturvaan, vaikka hallituksen SATA-komitean tavoitteena oli köyhyyden vähentäminen. Sen sijaan  Lex Soininvaaralla hallituspuolueet leikkasivat nuorten toimeentulotukea reippaalla kädellä. Nuoret saivat joululahjan, jonka he muistavat pitkin vuotta.

                                                                        ******

Köyhyydestä puhuminen on populismia. Tähän suuntaan on lausahtanut entinen, kokoomusta peesaavan Aamulehden päätoimittaja ja nykyinen Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen.

 Taannoin eräs tutkimus kertoi, että  kahden kolmasosan yhteiskunnaksi muuttuneessa Suomessa on valtava joukko ihmisiä, jotka eivät ole nähneet suomalaista köyhää. Apunen kuulunee tähän joukkoon.

                                                                        ******

Taannoin professori Heikki Hiilamo teki tutkimusuransa suurimman löydöksen. Vasemmisto on jakanut suomalaisen yhteiskunnan kahtia. Näin kertoi Hesarissa hänen puoluetoverinsa Osmo Soininvaaran kirjaa ylistävän juttunsa otsikko.

 Harvoin kahvi menee väärään kurkkuun. Ennen vanhaa syyllisiä yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon olivat ”isännät”, työnantajat, suurpääoma tai kapitalismi. Lienee vanhanaikaista syyttää oikeistoa. Edellä kulkijoina – sanoutuneena irti oikeistosta ja vasemmistosta – vihreät löysivät yhteiskunnalliseen eriarvoisuuden sylttytehtaan.                                                              

******

Kun minä olin köyhä, luulin savusilakoita kultakaloiksi. Olin varmaan noin viiden ikäinen. Se oli 60-luvun alkua. Miten paljon köyhyys on siitä ajasta muuttunut? Vai onko?  Yhtä lailla silloinkin köyhät olivat näkymättömiä.

Köyhien syyllistäminen jatkuu. Syyllistämisen sijaan perusturva pitää laittaa kuntoon. Se 750 euroa on minimi, ja lisäksi pakettiin pitää kuulua kaikkien tulojen - myös tulonsiirtojen verottomuus - 10 000 euroon saakka.