Pääministeri Vanhanen oli taas vauhdissa Eurooppa-päivänä. Hän moitiskeli meppejä väärin äänestämisestä.

 

Vanhanen ei ollut ensimmäistä kertaa liikkeellä moittiessaan Eurooppa-päivänä meppejä kuljetusalan yrittäjien työajan sääntelyä koskevasta äänestyksestä. Vanhanen on moittinut meppejä myös työaikaa koskevan direktiivin hyväksymisestä. Joulun alla Suomen hallitus olisi ollut valmis pistämään työntekijät päivystämään ilman palkkaa. Parlamentti äänesti toisin.

Työelämän turvallisuutta ja inhimillisyyttä parantavat lait näyttävät olevankin keskustalle ja Vanhaselle punainen vaate.

Euroopan parlamentissa vastakkain eivät ole eri maiden edut, vaan siellä tehdään politiikkaa arvovalintojen pohjalta kuten Suomen eduskunnassa tai hallituksessa. Vanhasen kritiikki osoittaa uskomatonta piittaamattomuutta Euroopan parlamentin luonteesta ja sen jäsenten asemasta. Mepit edustavat valitsijoitaan, eivätkä maittensa hallituksia.

Pääministeri Vanhasen on syytä tottua hallituksen linjauksesta poikkeaviin meppien näkemyksiin. Parlamentin valta kasvaa eurovaalien jälkeen ja sen myötä itsetunto päätöksenteossa. Hallituksen on syytä oppia hyväksymään, että parlamentti tekee sen linjauksista poikkeavia päätöksiä jatkossakin.