Keskustan ja kokoomuksen kannat eläkeiän nostamiseen ovat edelleenkin epäselvät. Kuviota sotki myös ex-pääministeri Matti Vanhasen kanta. Hän antoi ymmärtää muutoksia olevan tulossa (13.4. MTV-vaalitentti). Miten totta puhuvat ministerit Katainen ja Kiviniemi eläkkeelle siirtymisiästä? Minua epäilyttää vahvasti!

Suurin ongelma on työelämä, joka aiheuttaa työkyvyttömyyttä ja työntää ikääntyneitä ulos työpaikoilta.

Joustava 63 – 68 vuoden eläkeikä on hyvä ja toimiva. Hyvä työllisyystilanne ja työttömyyden poistaminen ovat tehokkaita keinoja lisätä työvuosia. Vuoden 2005 eläkeuudistuksen jälkeen eläkkeelle siirtymisikä on kohonnut. Ei ole mitään syytä rynnätä muuttamaan nykyistä joustavaa eläkeikää.

*****

Ikääntyneetkin tekevät töitä, jos on varmuus työpaikan säilymisestä, vaikuttamismahdollisuudet omassa työssä ovat kunnossa ja johtaminen on hyvää. Eikä heitä syrjitä tai työnnetä pois työpaikalta eläkkeelle!

Työkyvyttömyyseläkkeet leikkaavat työuraa. Syihin puuttumalla voidaan merkittävästi pidentää työuria. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisikä on keskimäärin 54 vuotta. On ennalta ehkäistävä masennusta ja fyysisten sairauksien syntymistä. Työterveyshuoltoa on painotettava ennalta ehkäisevään hoitoon nykyistä paremmin sairaudenhoidon sijaan.

Nuorten pääsyä työmarkkinoille on helpotettava.  Liian moni nuori jää peruskoulun jälkeen vaille jatkokoulutusta tai vaille työpaikkaa. Tarvitaan nuorisotakuu.

*****

Hallitusohjelmassa on sovittava työelämän laatua parantavista toimista. Erityisesti tulee puuttua ennen aikaiselle eläkkeelle joutumisen syihin parantamalla työelämän laatua, parantamalla työturvallisuutta ja työterveyshuoltoa. 

Ei vaikuta myöskään hyvältä, kun taantuman tullessa ensin pistetään ulos varttuneet työntekijät. Työnantajien asenteiden tulee muuttua.