Hesarin toimittaja Marko Junkkari nosti kissan pöydälle sunnuntain (21.11.) Hesarin kolumnissa kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen lausunnot viime kesänä tehdyistä pankkien ”stressitesteistä”.

 
Katainen suhtautui viime kesänä ylimielisesti stressitestien luotettavuudesta esitettyyn kritiikkiin. Hän kuittasi arvostelun pelkäksi pelkojen lietsomiseksi ja populismiksi. Hän kuittasi spekuloinnit turhaksi. Nyt hän itse moittii samoja testejä.
 
Sama tarina toistuu nyt, kun käydään keskustelua Irlannin pankkien tukemisesta. Katainen vaatii takuita, joita ei ole näillä näkymin tulossa Irlannilta. Oppositio ja arvostelijat taas leimataan populisteiksi.
 
Kataisen puhe on tarkoitettu pelkästään suomalaisten pehmittämiseksi. Samaan aikaan Katainen ja pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) pelottelevat myös työpaikkojen katoamisella ja talouden heikkenemisellä.
 
Katainen ja Kiviniemi antavat ymmärtää, ettei Suomella ole vaihtoehtoa. Näin ei ole. Suomi voi tehdä aivan itsenäisesti päätöksensä.
 
Suomessa kansalaisille kerrotaan toista kuin hallitus tekee. Ex-pääministeri Vanhasen aikaan tätä kulttuuria vahvistettiin vielä vahvasti sillä, että valmisteilla olevista asioista kertominen pyrittiin estämään kokonaan.
 
 
PS.
Finanssialan Keskusliiton puheenjohtaja Reijo Karhinen vaatii samassa Hesarissa stressitestejä kunnille. Karhisen kannattaa lukea Junkkarin kolumni. Eivätpä testit tunnu mittaavan paljon mitään - paremminkin olevan päättäjien sielun hoitoa ja kansalaisten hämäystä.