Eilen maanantaina (24.11.) MOT-ohjelma käsitteli kiinalaisten siivoojien rekrytointia Suomeen. Esimerkkiyrityksenä ohjelmassa oli mediassa paljon esiintynyt SOL.

Kiinalaisen siivoojan unelma murskautuu Suomessa äkkiä.   

Kahden vuoden palkka saattaa huveta erilaisilla "nimilapuilla" perittyihin välitysmaksuihin, kieliopetukseen ja suomalaisen kulttuuriin tutustumiskursseihin. 

Käytännössä välittäjät ottavat rahaa työpaikan välittämisestä muutaman vuoden kiinalaisen työntekijän vuosipalkan verran. Kuluja peritään kielikoulutuksen nimellä, välittäjäfirma vetää välistä omaan kukkaroonsa kuukausittain vuokra-asunnosta, joka on välittäjän nimissä.

Tilanne on surkea. Jo 80-luvulla ollessani toimittajana kirjoitin samanlaisesta käytännöstä. Oli erittäin vaikea saada tulloin ihmisiä puhumaan, koska he pelkäsivät. Työpaikasta joutui maksamaan välityspalkkion, palkat olivat alle kaikkien Suomen normien ja ihmisiä "asutettiin" ala-arvoisesti, kuten nytkin ohjelmassa esiintyneet työntekijät kertoivat.

Mikään ei siis ole muuttunut 80-luvulta?

Työntekijät ovat täysin välittäjäfirman ja työnantajaksi lupautuneen yrityksen armoilla. On toki reiluin pelisäännöin toimivia välittäjäfirmoja - sekin tuli ohjelmassa esiin.

Suomessa on paljon puhuttu työperäisestä maahanmuutosta. Maassa on Vanhasen ykköshallituksen linjauksetkin asiasta. Arkeen linjaukset eivät ole yltäneet.

Rakennusliitto on ajanut raksatyömailla ulkomaisten työntekijöiden oikeuksia. Sitä samaa liikettä tarvitaan myös kiinalaisten siivoojien puolesta.