Ydinaseriisunta ei ole ollut kovin muodikasta. Eräs toimittaja totesi, että "ai, niitä on vielä olemassa". Ydinaseriisunta saa uutta vauhtia, jos nyt napataan kiinni presidenttien Obaman ja Medvedevin puheista.

Venäjän presidentti Medvedev tuki Helsingin yliopistossa tänään pitämässään puheessa presidentti Obaman taannoin Prahassa tekemää aloitetta ydinaseriisunnasta. Medvedev keskittyi puheessaan varsin pitkään turvallisuuspolitiikkaan.

Molemmat presidentit tekivät aloitteensa "tietyin varauksin".  Medvedev nosti esiin muun muassa, ettei avaruutta saa aseistaa eikä tavanomaisia strategisia aseita saa lisätä eikä ydinaseita saa kerätä varastoihin. Obamalla oli omat ehtonsa.

Kyynisesti voi tulkita, että presidentit pelaavat poliittista peliä, jossa panoksena on paalupaikka kansainvälisessä politiikassa. Osa on varmasti tätäkin. Itse kuitenkin haluan, että ydinaseriisunta otetaan vakavasti. Pienetkin askeleet aseriisunnassa ovat arvokkaita.

Etenkin Obaman Prahan lausunto antoi toivoa, että jotain voisi tapahtua, vaikka hitaastikin. Lisätoivoa antoi, että Medvedev otti asian esiin myös uuden poliittisen arkkitehtuurin rakentamisen "Helsingin hengessä". 

Ajatus uudesta turvallisuuspoliittisesta arkkitehtuurista ei ollut uusi, mutta sitä ei ole otettu kovin avosylin vastaan Euroopan unionissa. Nyt Medvedevillä oli astetta konkreettisempi idea. Hän haluaa kerätä laajasti eri tahot Euroopan unionia, IVY-maita ja Natoa myöten huippukokoukseen.

Ei niin hyvää, jotta ei jotain piikkejäkin. Medvedevillä oli piikkejä tarjota niin EU:n kuin USA:n kin suuntaan. Venäjä haluaa olla itsetietoinen, mutta ei välttämättä täysin itseriittoinen kansainvälinen toimija.

Ihmisoikeksista puheessa ei mainittu. Niiden pitää olla kuitenkin osa "uutta turvallisuupoliittista arkkitehtuuria". Sananvapaus, ihmisoikeudet ja demokratia ovat kivijalkoja rakennettaessa turvallisempaa maailmaa.