Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on oikealla asialla vaatiessaan avoimuutta. En ota kantaa laskelmien salailuun, koska en tunne asiaa..Keskisuomalaisen haastattelussa Kiviniemi väitti, ettei kaikkia kuntauudistuksen pohjana käytettyjä laskelmia ole annettu kunnille. Kiviniemi epäilee, että valtiovarainministeriö on salannut kuntauudistuksen valmistelussa käytettyjä laskelmia.
 
Kiviniemi pitää salailua ennenkuulumattomana, sillä suomalaiseen hallintokulttuuriin on kuulunut päätöksenteon avoimuus, kirjoittaa Keskisuomalainen.
 
Salailu ei ole ”ennenkuulumatonta”  keskustalle itselleen. Päinvastoin. Sittemmin Mari Kiviniemen hallituksena jatkaneen Vanhasen hallituksen linjaan kuului viime hallituskaudella, että valmistelun alla olevista asioista tuli puhua mahdollisimman vähän.
 
Pääministeri Matti Vanhanen varoitteli useaan otteeseen keskustelemasta julkisuudessa keskeneräisistä asioista. Avoimuus ei ollut keskustalaisen Vanhasen hallituksen vahvimpia puolia. On hyvä, että Kiviniemi on herännyt vaatimaan avoimuutta.
 
Ilman avointa julkista keskustelua keskustavetoinen hallitus olisi poistanut  esimerkiksi lasten päivähoidon nollamaksuluokan. Tämä esitys peruttiin julkisen keskustelun jälkeen.