Tutkija Sami Borg esitti, että ennakkoääntäminen ja varsinainen vaalipäivä yhdistettäisiin yhtäjaksoiseksi. Borgin esitys kannattaa selvittää perusteellisesti. Kaikki keinot, joilla voidaan lisätä kiinnostuta äänestämiseen, ovat kullan arvoisia.

Luontevaa olisi, jos oikeusministeri Tuija Brax – muutoinkin asioiden innokkaana selvittäjänä – laittaisi työn alle selvityksen pikaisesti ennakkoäänestämisen ja varsinaisen vaalipäivän paketoinnista yhtenäiseksi ajanjaksoksi. Ennakkoäänestys voisi huipentua varsinaiseen vaalipäivään. Hyvä ajankohta voisi olla esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaalit.

                                                            ****


Nykyisessä järjestelmässä syntyy ennakkoäänestämisen päättymisen jälkeen "kuollut hetki". Vaali-innostus lässähtää noustakseen taas ennen  varsinaista vaalipäivää – enemmän tai vähemmän korkeaksi.

Olen kokenut ehdokkaana hyvin konkreettisesti vaali-innostuksen lopahtamisen ennakkoäänestämisen jälkeen. Äänestäjät ovat huomattavasti vähemmän kiinnostuneita vaaleista. Osa syystäkin käytyään  äänestämässä ennakkoon, mutta kiinnostuksen lopahtaminen tuntuu olevan laajempaa.

Vaalikampanjointi muistuttaakin nykyisin kaksi kyttyräistä kamelia: kampanja jakautuu ennen ja ennakkoäänestyksen aikana tapahtuvaksi ja toinen vaihde on päällä ennen varsinaista äänestyspäivää. Olisi hyvä jatkaa samoilla maitohapoilla aina varsinaiseen vaalipäivään saakka.

                                                *****


Ennakkoäänestämisen ja varsinaisen vaalipäivän paketointi yhdeksi äänestysviikoksi – tai mikä se pituus olisikaan – tiivistäisi kampanjointia. Jo nyt suuri osa äänestäjistä päättää hyvissä ajon äänestämisestään.

Kasvava joukko kuitenkin päättää äänestämisestään vasta parin viikon kuluessa ennen vaaleja, ja jopa vihon viimeiset päätökset tehdään äänestyskopissa. Uskon, että ääntämisen tiivistäminen yhteen jaksoon innostaisi myös epävarmoja äänestäjiä.

Kampanjoihin saattaisi tulla kaivattua karnevaalihenkeä, kun kampanjointi tiivistyisi superviikolle. Se innostaisi äänestäjiä ottamaan selvää ehdokkaista ja ehdokkaita taas tekemään kaikkensa juuri ennen vaalien päättymistä.