Bisnesmaailmaa tuntemattoman maallikon on vaikea ymmärtää viimeisintä Nokian strategista ratkaisua. Toimitusjohtaja Stephen Elopin johdolla masinoitu päätös yllätti, eikä myönteisesti ainakaan suomalaisia.

Tiedossa on tuhansien työpaikkojen menetykset.  Luvuista ei ole tarkkaa tietoa, ja tämä lisää syvää epävarmuutta työntekijöiden keskuudessa.  Yrityksen pörssikurssit leikkautuivat merkittävästi heti uutisen jälkeen. Entä jos markkinat eivät uskokaan ratkaisuun eivätkä arvot palaudu? Onko takataskussa jokin ratkaisu vai onko varauduttu pitkäänkin alavireeseen?

Elopin päätös näyttää leikkaavan tietyn tyyppiseltä Nokian ympärille syntyneeltä teknologiakehitykseltä siivet vähintäänkin väliaikaisesti. Osaajia joutunee nyt kylmästi pihalle. Työttömänä osaaminen on kivikautista pääomaa hyvin pian alan nopean kehityksen vuoksi. Tähän Suomella ei ole varaa.

Työttömiksi joutuvien henkilökohtaista katastrofia voidaan lievittää korvauksilla, mutta kuka korvaa osaamisessa tapahtuvat menetykset? Tässä ovat häviämässä ihmiset ja myös suomalainen osaaminen. Siihen saavat ministeri rakennella monta imagopakettia, jos aikovat paikata syntyvän kuppauksen.

Syvä epävarmuus vallitsee Nokian ja Suomen yhteisen tulevaisuuden ympärillä. Säilyykö Nokia suomalaisena yrityksenä? Siirretäänkö pääkonttorikin nopealla vauhdilla markkinoiden lähelle? Elop hehkuttaa, että poliitikoille riittää Suomen kannalta se, että Nokialla menee hyvin.

Mitä hinnasta on poliitikkojen – ja keiden poliitikkojen? – kanssa sovittu? Miten korjataan osaamiselle ja teknologiakehitykselle koituvat haitat?  Ja oliko poliitikoilla mitään muuta sanottavaa? Omistajan ääni sanelee marssitahdin. Tämäkin tarina jälleen kerran osoittaa, että miten heikoilla poliittinen järjestelmä on bisnesmaailman edessä.

Poliitikoilla ei ollut sananvaltaa Elopin junailemaan strategiaratkaisuun.  Pahalta näyttää, että  jäljet jäävät poliitikkojen korjattavaksi.  Ei ihmisiä voi jättää heitteille, eikä heittää yhteiskunnan ulkopuolelle. Yritys sen tekee, etenkin kun joukkoirtisanomissuojaa ei ole Suomessa hoidettu kuntoon.

Tarvitaan teknologiatyöpaikkoja. Ja siinä pitää olla hallituksen aktiivinen.