Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi lupaa, ettei perhe-etuuksiin ja perusturvaan kajota.

Käytännössä Kiviniemen lupaus tarkoittaa, että hän hyväksyy köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvamisen ja syvenemisen. Vanhanen-Kiviniemen hallitus on epäonnistunut köyhyyden kasvun taittamisesta hallitusohjelmassa annetuista lupauksista huolimatta. Hintojen ja palkkojen noustessa jäävät pienituloisimpien etuudet selvästi jälkeen. Köyhyys lisääntyy nykyisten työttömyys-, eläke- ja perhe-etuuksien alhaisen tason johdosta, sanoo Sirpa Puhakka.

Vasemmistoliitolle Kiviniemen lupaukset eivät riitä. Valtion talouden tuloja on lisättävä veropohjaa laajentamalla sekä kitkemällä harmaata taloutta. Tulokertymästä osa on varattava perusturvan parantamiseen. Nykyisellä perusturvan tasolla ihmiset sinnittelevät köyhyysrajan alapuolella olevilla tuloilla, arvioi Puhakka.

Vasemmistoliitto vaatii perusturvan minimitason  nostamista 750 euroon kuukaudessa. Viimesijaiseen toimeentulotukeen tulee tehdä 200 euron korotus. Näiden toteuttamisesta on konkreettisesti sovittava hallitusohjelmassa, vaatii Puhakka.

Kiviniemen vaatimusta ostovoiman heikkenemisen torjunnasta uhkaavat vakavasti Hetemäen verotyöryhmän ehdotukset. Mikäli työryhmän arvonlisäveron korotusehdotukset toteutetaan, joutuvat sen maksajiksi perusturvalla olevien lisäksi pieni- ja keskituloiset palkansaajat. Vasemmistoliitto ei hyväksy ostovoimaa ja palvelutyöpaikkoja leikkaavan arvonlisäveron korottamista, sanoo Puhakka.