Erikoistutkija Pekka Sauramo kirjoittaa 13.10 Palkansaajien tutkimuslaitoksen ”Kuukauden kolumni” –palstalla hallituksen suuresta mokasta. Vanhasen (kesk) on tekemässä yhtä raskaan sarjan mokan kuin Esko Ahon (kesk) hallitus teki 90-luvun alkupuolella. ”Edessä on politiikalla vauhditettu pitkäaikaistyöttömyyden voimakas kasvu”, kirjoittaa Sauramo.

 

Työttömyys kasvoi tuolloin rajusti, ja pitkäaikaistyöttömyydestä tuli koko 90-luvun kestänyt ilmiö. Osa ihmisistä syrjäytyi täysin työmarkkinoilta. Sauramo laskee, että tuoreissa luvuissa näkyy yli kuusi kautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden lukumäärän voimakas kasvu. Tällä hetkellä vain noin joka seitsemäs työtön on pitkäaikaistyötön, mutta heidän osuutensa nousee ensi vuonna rajusti.

 

Esimerkiksi Ruotsin porvarihallitus panostaa moninkertaisesti työttömyyden hoitoon Suomeen verrattuna. Suomessa valtiovarainministeri Katainen vaan suunnittelee exit-strategiaa, jolla aiotaan vähäinenkin elvytys jäädyttää. Tämä kolahtaa suoraan työttömiin. Ei työtä, ei kunnon toimeentuloa. Näinhän siinä käy.

 

Vaje ensi vuodelle on vähintään 500 miljoonaa euroa. Työvoimapoliittisiin aktiivitoimiin arvioidaan osallistuvan ensi vuonna keskimäärin 83 000 henkilöä, mikä on vain  2 000 henkilöä enemmän kuin tänä vuonna. Työttömien aktivointiase laskee työvoimapolitiikkaan budjetoidulla määrärahalla noin 20 prosenttiin, mikä on erittäin paljon.