Puolustusministeri Stefan Wallinin (rkp) visiot Suomen Nato-jäsenyydestä voi laskea helteen piikkiin. Hänen arvionsa MTV3:n Huomenta Suomessa ovat monessa mielessä vinoja. Hallitusneuvotteluissa päätettiin, että Suomi ei valmistele tällä hallituskaudella Nato-jäsenyyttä, kuten Wallinkin tunnustaa. Tästä pidetään kiinni. Tämä oli Vasemmistoliitolle kynnyskysymys neuvotteluissa.

Siten Wallin kytkee varsin tarkoitushakuisesti puolustusmenojen säästöt ja Suomen Nato-jäsenyyden. Ensinnäkään maan puolustuskyky ei ole millään tavalla vaarantumassa säästöjen vuoksi. Toiseksi mitään sellaista uhkaa ei ole näköpiirissä, mikä vaatisi Suomen sotilaallisen puolustuskyvyn vahvistamista. Kolmanneksi Suomen Nato-jäsenyys olisi kallis kustannuksiltaan, joten Wallinin logiikka säästöpuheiden ja Nat-jäsenyyden kytkemisessä ei ole aivan kohdillaan.

Suomea ei uhkaa sotilaallinen turvallisuusvaje. Liikenevät varat kannattaa panostaa eriarvoisuuden ja tuloerojen poistamiseen. Se lisää turvallisuutta aidosti.

On hyvä, että Wallin muistaa pitävänsä luontevana sitä, että liittoutuminen edellyttää ulkopoliittisen johdon ja kansan tukea. Stiä tukea ei ole.