Pääministeri Mari Kiviniemi oli korostetun pidättyväinen ja varovainen sanoissaan TV:n Ykkösaamussa (22.1.). Ainoa innostunut kommentti kuultiin Kivinimen hehkuttaessa K-linjaansa Euroopan maiden pelastamisessa.

 Kiviniemi brändää itseään talousvaikeuksissa olevien  EU-maiden pelastusoperaatiossa ”kurin, kasvun ja koordinaation” mannekiinina vastapainona perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinille. Perussuomalaisten kasvu maakunnissa syö keskustaa.

                                                            *****

Kiviniemi oli unohtanut myös Suomen syöksyn 90-luvun alun porvarihallituksen vauhdittamana  talouslamaan. Hän antoi ymmärtää, että Suomessa on aina osattu huolehtia taloudesta.

 

Mitään perusteita ei ole itsetyytyväisyyteen nykyisen hallituksen toiminnassa. Vanhasen johdolla hallitus vitkutti finanssikriisin  tunnistamista liian pitkään, ja leikkasi liian aikaisessa vaiheessa tukitoimet. Hyvätuloisten verojen leikkaaminen on ollut suuri virhe.

                                                            *****

Pääministeri oli varovainen asioissa. Pääministerin toimintaa pääministeri Mari Kiviniemi kuitenkin kehui useaan otteeseen. Kiviniemi on modernisoinut Väyrysen elkeet itsensä kuninkaallistavassa retoriikassa.

 Olisi kiinnostavaa nähdä pääministeri Mari Kiviniemen ja oppositiojohtaja Jutta Urpilaisen väittelevän politiikasta saman pöydän ääressä. Pääministeri Kiviniemi kohdensi viestinsä Urpilaiselle sanoessaan, että oppositiolla ”eivät riitä eväät pääministerin haastamiseen”.                                                        *****

Kiviniemi ei sulkenut pois eläkeiän korottamista. Keskusta on päättänyt, että tähän asiaan ei ennen vaaleja oteta kantaa. Jossain vaiheessa sanottiin keskustasta, että asia ”toimenpidevalikossa”. Nyt Kiviniemi kiersi kysymyksen puhumalla ”pakon” välttämisestä.

 Keskusta ratsastaa vaaleihin erottautumalla kokoomuksesta perusturvan korotuksilla (köyhyys on syventynyt), ruuan arvonlisäveron alennuksella (haulikolla ammuttu kohdennus ja kallis ratkaisu), irrottautumalla Hetemäen verotyöryhmän esityksistä (ollut hyväksymässä veroryhmän perustamisen) ja perusvähennyksen korottamisella (vienyt oikeaan suuntaan pienituloisten verotusta).

                                                            *****

Keskustalla on kiinnostava tilanne. Pääministeri Kiviniemen kannatus on nousussa pääministeripörssissä, mutta vaalipiirikohtaiset gallupit kertovat keskustan kannatuksen romahduksista maakunnissa. Myös hallituksen kannatus on syvässä kuopassa kansalaisten keskuudessa.

 Käykö keskustalle samoin kuin  Vasemmistoliitolle puoluejohtaja Suvi-Anne Siimeksen aikana? Puheenjohtaja porskuttaa kaukana puolueestaan ja joukoistaan – niin kannatuksessa kuin näkemyksissään, mutta kannatus ei sada puoleen laariin. Ei ihme, että ote on varovainen! Kivinimen hallituksesta on tullut Kiviniemen hautaustoimisto.