Vaalien loppukirivaihetta viritellään.  Varmaksi kakkoskierroksen ehdokkaaksi rankattu Sauli Niinistö käytti hiljaisen välipäivien hetken hyväkseen avaamalla loppukirin. Uutinen oli, että Niinistö ihmettelee itseensä muiden ehdokkaiden kohdistamaa näykkimistä. Olisi ihme, jos näin ei tapahtuisi. Emme elä Pohjois-Koreassa.
 Vaalikampanja on ollut sikasiistiä. Esimerkiksi kuusi vuotta sitten jännitteet olivat aivan toista tasoa. Ehdokkaista yritettiin kaivaa kaikki mahdollinen negatiivinen esiin. On hienoa, jos kampanjoidaan asioilla ja osaamisella.
   *****
Peliteoriat ovat liikkeessä, ja tulkinnat herkässä. HBL julkisti 28.12. gallupinsa toisen kierroksen menestyjistä ja häviäjistä.  Suosituinta on spekuloida gallupsuosikki Niinistön haastajien mahdollisella menestyksellä. 
HBL saa kakkoskierroksen parhaiksi haastajiksi  Pekka Haaviston (23 %) ja Timo Soinin (24 %), vaikka samoissa lukemissa ovat Paavo Arhinmäki (22 %) ja Paavo Lipponen (21 %) sekä Paavo Väyrynen (20 %). Kuka tahansa heistä voisi olla hyvä haastaja Niinistölle.  Tällä hetkellä gallupluvuilla on oikeasti viihdearvoa.  Raviradalla pitäisi pelata kaikki edellä mainitut ehdokkaat Niinistön kautta, jotta kaksari olisi kiinni.
Luvut ehtivät vuoristoradalle seuraavien viikkojen aikana. Todelliset, vaikuttavat päätökset kansalaiset tekevät kahden viimeisen viikon ja pitkälti vielä aivan viimeisten päivien aikana. Epävarmojen äänestäjien osuus on sahannut mittauksissa, mikä kertoo epävarmuudesta ja ehdokkaan etsinnästä.
   *****
Eduskuntavaaleissa valtakunnalliset mittaukset olivat aika pielessä. Vaalipiirikohtaisilla mittauksilla – ja niitä oikein tulkitsemalla – saatiin tarkinta ennakkotietoa. Johon kylläkään kukaan ei tuntunut oikein luottavan, kun luvat ennakoivat niin hurjia muutoksia.
Henkilövaali on vielä haavoittuvampi mittaustulosten kannalta. Yksi tai kaksi ”mokaa” tai siksi tulkittavia saattavat kääntää ehdokkaalle peukalon alaspäin. Ja se on sitten menoa. Tämä on nähty hyvin aikaisemmissa vaaleissa ennakkosuosikkien sortuessa kokonaan tai joutuessa koville – vielä aivan viime metreillä. Moni on arvioinut, että viime vaaleissa Halonen olisi tuskin kestänyt enää yhtä kampanjaviikkoa.