Politiikkaa tehdään täysillä finanssikriisin varjossa. Päivän sana on elvyttäminen. Yritykset ja pankit saivat miljarditukipaketin tavoitteena varmistaa yritysten rahoitus ja säilyttää työpaikkoja.

Hyvä näin, vaikka ihmetyttääkin. Miksi ei voi ennaltaaehkäisevästi säädellä ja suitsia finanssimarkkinoita ennen kuin vahinko on jo tapahtunut? Vapaassa markkinataloudessa yritykset keräävät voitot ja valtio tappiot.

Mutta entä pienituloiset ihmsiet? Sata-komitea jätti mietintönsä tiistaina tällä viikolla. Siinä paketissa ei luvattu kymmeniä miljardeja pienituloisille. Komitea lupasi laskelmia, arvioita ja päätöksiä tulevilla hallituskausilla.

Haloo! Tulevilla hallituskausilla - jolloin tämä hallitus on poissa pelistä - luvataan tehdä päätöksiä. Hallitus kerää kunnia, mutta mitä jää ihmisille? Lupauksia, "toivoa" paremmasta. 

 Hallitus ei ole päässyt yksimielisyyteen eikä hallitus halua satsata rahaa. Rahat menivät jo "parempiin" tarpeisiin.

Kokoomus vastustaa toimeentulotuen siirtämistä Kelalle. Kokoomus pelkää, kuten Sirpa Asko-Seljavaara tunustaa, ihmisten käyttävän etuuksiaan. Sehän lähentelee jo kansalaispalkkaa, jos varattomatkin tulisivat jotenkin toimeen. Nyt monelle toimeentulotukeen oikeutetulle kynnys on liian korkea sosiaalitoimistoon.

Yleisimmät syyt toimeentulotukeen ovat asumisen kalleus ja työttömyys. Vuokrat ovat korkeat, asumistuki ei vastaa kuluja ja työttömyyskorvaus ei riitä elämiseen. Tämä ajaa ihmisiä toimeentulotuelle.

Asumistukea on nostettava, jotta se kattaa paremmin myös pienituloisten lapsiperheiden asumiseta. Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa on nostettava, jotta se riittää elämiseen.

Nämä ovat minun evääni Sata-komitean jatkotyöhön! Hallituksella on jatkosta vastuu.

Kiiitosta ansaitsee se, että vuorotteluvapaa on nyt jatkossa käytössä vakituisesti. Pätkätyöntekijöitä helpottaa vähän se, että pääsee 8 kuukauden työjakson jälkeen työttömyysturvalle.