Rauhanpäivän kunniaksi vietettiin Rauhanasemalla rauhanpäivää. Kirkon ulkomaanavun johtaja Pauliina Parhiala nosti kasvavan nälän puheessaan. 1 000 000 000 ihmistä näkee nälkää, ja 1 000 000 000 on vakavasti aliravittuja.

YK:n vuosituhannen tavoitteet eivät onnistu nälän puolittamisessa. Päinvastoin. Ruoka kallistuu, keinottelu viljalla ja ruualla lisääntyy ja katastrofit riehuvat eri puolilla maailmaa. Nälkä on ihmisoikeuskysymys. Vain rakenteita muuttamalla köyhdyttämistä vähennetään. 

                                                            ****

Suomessa julistettiin taannoin, että maasta pitää tehdä rauhanvälittämisen suurvalta. Ilmoituksella tämä ei onnistu. Mitään konkreettista ei ole vielä tarjolla. Suomessa on perinteisesti painotettu sotilaallista maanpuolustusta. Siviilikriisinhallinta on jäänyt resurssien jaossa  sotilaiden jalkoihin.

 Suomella on pitkä tie, jos se haluaa rauhanvälittämisen suurvallaksi. Sotilaallisesta ajattelusta painopistettä ja resursseja on siirrettävä sellaisiin toimiin, jotka tukevat rauhanvälittämistä ja siviilikriisinhallintaa.