Hienoa, että presidentti Tarja Halonen tuomitsee Pride-kulkuetta vastaan tehdyn iskun.

 Iskun suunnitelmallisuus tekee siitä vakavan rikoksen,  jolla on symboliarvoa laajemmin. Isku oli vihamielinen hyökkäys yhtä vähemmistöä kohtaan.  Se on viharikos, joka on täysin tuomittava.  
 
Jääkö isku vain yhteen hyökkäykseen ja yhtä vähemmistöä kohtaan? Maahanmuuttajiin ja romaneihin kohdistuva vihapuhe on lisääntynyt. Vihapuhe on levinnyt lähes kulovalkean tavoin. Puheesta ei ole pitkä matka tekoihin. Kaikenlainen vihapuheen myötäily, hiljainen hyväksyntä tai siitä vaikeneminen ruokkivat maaperää erilaisille hyökkäyksille ja väkivallalle.
 
Käytännössä Pride- isku merkitsee pelon ja epävarmuuden lisääntymistä vähemmistöjen keskuudessa. Suomessa on  rauhallisin mielin voinut osallistua mielenosoituksiin. Ulkopuolisia hyökkääjiä ei ole tarvinnut pelätä. Onko näin myös tulevaisuudessa? Toivottavasti Pride-isku jää yksittäiseksi.
 
On  tärkeää, että Helsinki Prideen kohdistunut hyökkäys tutkitaan perin pohjin. Mitään syytä ei ole ”ymmärtää” hyökkäystä tai kohdella hyökkääjiä silkkihansikkain, ei vaikka he olisivat nuoriakin. Vihapuheesta ja vähemmistöihin kohdistuvista rikoksista tekijät on saatava vastuuseen.