Pikakommentit sähköisissä välineissä ovat olleet Ranskan vaaleista, että politiikka ei juuri muutu, valittiinpa siten sosialistien Hollande tai oikeiston Sakozy presidentiksi. Näin tulkitsi esimerkiksi EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki maikkarin haastattelussa heti vaalien jälkeen.

Presidentin värillä on väliä, paljonkin. Suurin yllätys oli Marine Le Penin tulos, vaikka mittaukset lupailivat nousua. Vaali-illan raporttien perusteella olisi voinut luulla, että hän on vaalien voittaja. Ja niin hän tulkitsi itsekin voitonvarmana: tämä oli puolueelle askel kohti oikeiston johtopaikkaa. Le Pen on ”siistinyt” isänsä Jean-Marie Le Penin jäljiltä puoluetta poliittisesti korrektimpaan suuntaan.

Ydin on jäljellä: puolue on maahanmuuttovastainen, kansallismielinen puolue, joka vaikuttaa jo välillisesti Ranskan politiikkaan, ja jatkossa yhä suorempaan.Sarkozyn linjaukset ovat lähentyneet kansallismielisiä muun muassa maahanmuuttoasioissa.

On väliä, kuka presidentti on. Sarkozysta tulee helposti kansallismielisten panttivanki. Tanskan kansanpuolue hallitsi oppositiosta käsin maahanmuuttolinjauksia kymmenen vuotta. Ja jäljet ovat pelottavia etenkin maahanmuuttajien kannalta. Tanska teki täyskäännöksen maahanmuuttopolitiikassaan.

Le Penin tulos vahvistaa eurooppalaista äärioikeistolaista politiikkaa. Epävarmuus omasta tulevaisuudesta, huoli työstä ja toimeentulosta, ajaa ihmisiä äärioikeiston syliin eri puolilla Eurooppaa. On hyvä viesti koko vasemmistolle Euroopassa, jos Sarkozy  menee vaihtoon.