Vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas Helsingin kauppakorkeakoulusta kirjoitti Talouselämässä (21.8.), että ”Pohjoismaissa arvonlisävero on 25 prosenttia ja se tulee meillekin.” Niskakangas tuntuu olevan perillä oleva taho. Hallitus nostaa prosentin yleistä arvonlisäveroa tosin vasta 23 prosenttiin ensi vuoden heinäkuussa.

 

Tulossa on varmasti lisää korotuksia. Pääministeri Matti Vanhanen – valtiovarainministeri Kataisen tuella – heitti jo koepallon 25 prosentin arvonlisäverosta ilmaan.

 

Hallitus antaa yhdellä kädellä laskemalla ruoan ja ravintolahintojen arvonlisäveroa, mutta läimäyttää toisella kädellä poskelle nostamalla yleistä arvonlisäveroa.

 

Se hallituksen oikeudenmukaisuudesta.

 

                         *****

Hallitus ujuttaa verotusta kohti tasaverotusta.

 

Tasaveroa maksavat rikkaat, köyhät; eläkeläiset, lapsiperheet, vammaiset ja vanhukset saman verran. Progressiivisella verotuksella on tasattu tuloeroja. Onko progressiivinen verotus kohta katoavaa kansanperinnettä?

 

On, jos on uskomista Pasi Holmiin Pellervon tutkimuslaitoksesta.

 

Hän arvioi (HS 26.8), että progressiivisella verotuksella ei kerätä enää 2030 – 2040 juuri mitään verotuloista. Mutta kuka välittää parinkymmenen vuoden päähän?

 

Meikäläinenkin on tuolloin seitsemänkymppinen eläkeläinen. Saatan siis olla silloinkin puolustamassa oikeudenmukaisempaa verotusta.

 

Vasemmistoliitto on vaatinut pääomatulojen verotusta samalle viivalle kuin palkkatuloja, jotta myös pääomatuloja saavat maksaisivat veroja tulojensa mukaan eikä kuten nyt vähemmän. Toinen vaatimuksemme on, että keskusta-demarihallituksen poistama varallisuusvero palautetaan.

                        *****

 

Vasemmistoliitto haluaa, että kaikkia alle 10 000 euron tulot ovat verottomia. Hallitus on kaukana tästä tavoitteesta. Hallituksen kunnallisverotuksen perusvähennys on korotuksen jälkeen 2 200. Eli kirimistä on hallituksella, jos se aikoo harjoittaa oikeudenmukaista veropolitiikkaa.