Suomessa on tarve purkaa paineita ja hakea muutosta politiikkaan. Mitä suomalaisen yhteiskunnan tilasta kertoo, että muutoksen haku kanavoituu perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soiniin?

Muutama vuosi sitten muutoshalu kanavoitui presidenttiehdokas Sauli Niinistöön. Suosittu presidentti Tarja Halonen meinasi joutua vaihtoon, koska osa ihmisistä halusi muutosta. Työväenpuolueen presidentti haluttiin vaihtaa "työväen presidenttiin".

Molempia herroja yhdistävät suora poliittinen retoriikka, kurittamisen henki peri koivistolaiseen malliin sekä konservatiiviset arvot.
*****
Filosofi Tommi Uschanovin Suuri kaalihuijas ruotii ihmisten tietämättömyyttä ja vähäistä kiinnostusta politiikkaan. Muutos muhiikin näissä joukoissa. Muuallakin maailmassa - USA:ta myöten - tietämättömyys on hyödyttänyt konservatiiveja.

Entä jos politiikasta kiinnostumattomat lähtevät aidosti liikkeelle, eivätkä ainoastaan vedä viivaa gallupeissa? Entäpä jos he kiinnostuvat "hyvästä tyypistä", "meidän miehestä"? Tai he lähtevät äänestämään Arkadian mäen "tyypit uusiksi"?

Muutoksen halu on ilmassa. Todellisuus saattaa olla aivan toista. Into saattaa laantua, kun sitä tv:stä tuttua ei olekaan ehdolla omassa vaalipiirissä. Niin tai näin: olankohautuksella muutoksen hakemista ei voi ohittaa.
*****
Suuri epävarmojen äänestäjien joukko ilmoittaa tällä hetkellä, että he eivät yksinkertaisesti tunne ehdokkaita. He haluavat viime tippaan hakea omaa puoluettaan ja ehdokasta. Epävarmat äänestäjät ovat jääneet katsomoon.

Heitä on nyt paljon, enemmän kuin vuosiin, jopa vuosikymmeniin. He ovat vahvasti ratkaisijan paikalla, kun he viimeisellä viikolla kääntävät ehdokkaille ja puolueille peukkujaan ylös tai alas.
*****
Ihmiset haluavat vaihtaa kansanedustajia. Kausi on ollut yhtä Vanhasen ruususten, kalapuikkoviiksiniekkojen ja vilunkivaalirahoittajien juhlaa.

Moni asia on jäänyt porvarihallitukselta hoitamatta. Ei ole löytynyt sopua tai poliittista tahtoa. Kuva tästä eduskuntakaudesta ei ole kovin kaksinen. Voi tietysti Uschanoviin vedoten todeta kyynisesti: Moniko itse asiassa tietää mitä tämä hallitus teki tai jätti tekemättä?

****

Uskon Vasemmistoliiton pärjäävän kohtuullisen hyvin tässä muutoksen kanavoimisessa. En ole tätä mieltä vain "virkani" puolesta. Pinnan alla muhii puolueen mahdollisuus nousuun huhtikuun vaaleissa. On hyviä vaalipiirikohtaisia merkkjä. Ehdokkaiden innostus ja usko on ollut käsin kosketeltavaa - silloinkin kun gallupit ovat laahanneet.