Helsingin Sanomien (12.4.) mukaan joka neljäs vanhus nielee kymmenen pilleriä päivässä. Uusia lääkityksiä aloitetaan, vaikka entisetkään lääkitykset eivät ole kohdillaan. Kuureista tulee jatkuvia. Tämä ei koske vain vanhuksia. Eräs keski-ikäinen paljon sairastava mies ihmetteli, että ”kukahan tarkistaisi lääkkeeni, joita on kertynyt Alepan muovikassillinen”.

Tieto ei ole uusi. On ollut tiedossa, että Suomessa vanhukset syövät pillereitä muita Pohjoismaita huomattavasti enemmän. Tuntuu, että osa hoivasta korvataan lääkkeillä. Etenkin mielialalääkkeiden käyttö ikäihmisillä on lisääntynyt.
                                                                 *****
Vanhushoiva ei tule kuntoon, jos ei säädetä vanhuspalvelulakia. Jo vuosia on puhuttu heikosta hoivasta, ja mitään ei tapahdu.
 
Seuraavan eduskunnan on säädettävä laki vanhushoivasta, joka takaa iäkkäille ihmisille oikeuden palvelusuunnitelmassa määriteltyyn hoivaan ja kuntoutukseen. Laissa pitänee määritellä myös ulkoiluttamisesta? Nythän se ei onnistu, kun työntekijöitä on liian vähän.
 
Henkilöstön mitoitus on saatava kohdalleen. Lakiin on tultava lakisääteiset minimit ympärivuorokautiseen hoivaan. Työntekijöitä on oltava tarpeen mukaan. Ei yksi vanhushoivan ammattilainen pärjää parinkymmenen levottoman dementikon kanssa.
 
Terveys- ja hoivapalveluiden jatkuva kilpailuttaminen ja ulkoistaminen on johtanut tilanteeseen, jossa myös henkilöstön määrää on ajettu alas kustannusten säästämiseksi. Tämä peli ei vetele. Tulevaisuudessa on täysin mahdoton saada työntekijöitä, jos heillä ei ole aikaa tehdä työtään hyvin.
                                                                 *****
 
Laissa on määrättävä kunnille velvollisuus tehdä suunnitelma vanhusten hoivan järjestämisestä kunnassa. Miten taataan kotipalvelut? Entä miten järjestetään erilaista asumista ja hoivaa ympäri vuorokauden?
 
Vanhuspalveluiden tason parantamista on vaadittu koko vaalikauden ajan, jo viime vaalien alla. Nyt vanhuslaki on putkahtanut julkisuuteen ministeri Paula Risikon johtaman ministeriön uumenista. Lakiehdotuksen nostaminen julkisuuteen näyttää vaalitaktiselta tempulta.
 
Sitä vaan ei pidä jättää vaalitempuksi. Kaikkien eduskuntapuolueiden on sitouduttava ennen vaaleja, että vanhuspalvelulaki säädetään heti seuraavan eduskuntakauden alussa ja kunnille varmistetaan tarvittavat resurssit. Asia ei saa hautautua uudelleen neljäksi vuodeksi.