Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla omat linjauksensa kuntien taloudesta. VM karsisi rankalla kädellä kuntien duunareita, jos se saisi päättää. Ja on karsintalistoja tehty VM:ssä ennenkin.

40 000 työntekijää saisi lähteä. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johtama ministeriö on linjannut, että 420 000 työntekijää riittäisi eli palattaisiin 2000-luvun alun tasoon. Nyt kunnissa työskentelee 460 000.

Työryhmä on tehnyt myös toisen arvion. Väestö ikääntyy ja tarvitsee hoitoa ja hoivaa. Jotta heidät voitaisiin hoitaa, tarvittaisiin 40 000 työntekijää lisää. Haloo! Mitä ministeriön työryhmä on ajatellut? Ei ainakaan turvata vanhusten ja lasten palveluja. Käppi on 80 000 työntekijää palvelujen tarpeeseen verrattuna.

VM:n yhtälö on täysin kestämätön. Jo nyt vanhukset kärsivät hoivan puutteesta. Jo nyt koulujen ryhmäkoot vaihtelevat ollen pahimmillaan reilusti yli 30 oppilasta. Potilaat jonottavat terveyskeskuksiin, kun ei ole tarpeeksi työntekijöitä.

VM:n silmissä siinnellevät yksityiset palvelut. Yksityisiä palveluja ajetaan kuntiin tehokkuuden nimissä kuin käärmettä pyssyyn, vaikka tutkimukset kertovat niiden tulevan kalliiksi niin yhteiskunnalle kuin asiakkaille. Onko mitään järkeä syytää KELA-rahaa terveydenhuollon pörssiyrityksille?