SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti suorin sanoin (esim. 9.9 Aamu-TV), ettei puoluetoveri Antti Kalliomäen malli seuraavissa eduskuntavaaleissa käy. Hän laittoi kirjan kannet kiinni punavihreälle yhteistyölle.

Hänestä seuraavat eduskuntavaalit 2011 käydään samaan malliin kuten aikaisemminkin eli kukin puolue esittää oman ohjelmansa. Tavoitteena lienee myös pääministerivaalit, jossa kolme suurinta heittää kehiin pääministerikandidaatit.

                                                                 *****
Parhaillaan pedataan jo vuoden 2011 vaaleja. Porvarit – valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla – maalaavat maisemaa, jossa pienituloisille on tarjolla vain keppiä. Porkkanat pistetään perunakellariin. Hallituspuolueiden poliittinen puhe on sakeanaan täynnä vaihtoehdottomuuden politiikkaa.
 
Porvarihallitus on keventänyt veroja, kasvattanut tuloeroja, ajanut kuntien talouden vaikeuksiin ja jättänyt elvytyksen puoliväliin. Sama hallitus vaatii seuraavaa hallitusta korottamaan veroja ja säästämään.
 
On helppo arvata, mistä säästöjä odotetaan. Tulilinjalla ovat pienituloiset ihmiset, jotka saavat työttömyysturvaa, sairauspäivärahaa tai muuta perusturvaa tai pientä palkkaa. Tämä hallitus ei ole lotkauttanut korvaansa pienituloisten toimeentulolle. Ne pienet lisäykset perusturvaan ovat olleet murusia rikkaiden pöydältä.
                                                                 *****
Vasemmiston on syytä muistaa, etteivät vastuulliset vaalilupaukset ole kirosana.
 
Vasemmiston on esitettävä ihmisille vaihtoehto. Uskottava vaihtoehto. Muutoin ihmiset eivät lähde edes äänestämään. On oltava järkeenkäypä toimintasuunnitelma, jolla selvitään ylitse lamavuosien, luodaan työpaikkoja, kavennetaan tulo- ja terveyseroja sekä taataan koulutus kaikille, ja pidetään huolta ympäristöstä – lamasta huolimatta.