Vajaa puolet suomalaisista aikoo äänestää kesäkuun europarlamenttivaaleissa. Näin kertoo MTV:n uutisten ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston TNS-Gallupilla teettämä tutkimus.

Vasemmistoliion äänestäjistä aikoo äänestää 57 prosenttia. Vasemmistoliiton kannattajat ovat kokoomuksen kannattajien kanssa kaikkein kiinnostuneimpia äänestämään.

On hienoa, että Vasemmistoliiton kannattajat ovat kärjessä.  Tämä on hyvä yllätys. sillä puolueen äänestäjät suhtautuvat kriittisesti EU:hun. Tärkeää on luoda vastavoimaa uusliberalistiselle blokille europarlamentissa. Tähän tarvitaan oma edustaja.

Äänestäjät pitää saada äänestämään vähintään yhtä aktiivisti kuin eduskuntavaaleissa. Vajaan 70 prosentinkaan taso ei ole korkea verrattuna siihen valtaan, jota europarlamentti käyttää. Europarlamentin valta nimittäin kasvaa.

Vasemmistoliitolle kova haaste on perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitto. Suomalaisia euroedustajia on Brysselissä yksi vähemmän vaalien jälkeen. Näillä näkyminen puolue on tiukasti kiinni yhdessä paikassa.

Kristillisten ja perussuomalaisten "tekninen" vaaliliitto on kiinnostava. Yhdistävä tekijä on tietynlainen konservatiivisuus ja uskonnollisuuskin, mikä on omainaista monille puolueille. Vaaliteknisesti varmasti järkevää, mutta mitä sanovat äänestäjät?

Äänestäjien mielipiteet ailahtelevat kampanjan kuluessa. Eurovaalit ovat erityisen vahvasti henkilövaalit, presidentin vaalien tapaan. Liikkuminen yli puoluerajojen saattaakin olla vikasta.