Kolme suurinta eduskuntapuoluetta – keskusta, kokoomus ja demarit – pitivät tällä viikolla kesäkokouksensa. Vain demarit yllättivät linjatessaan ”maassa maan tavalla” –maahanmuuttopoliittisten linjausten jatko-osan arvostelemalla muiden puolueiden maahanmuuttolinjauksia.

 

Viikon  näytösten huippusuoritus oli pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) järjestämä talousseminaari. Perjantainen kasvuseminaari oli Kiviniemen paljon mainostama ”kädenojennus oppositiolle”. Asiat, joita seminaarissa nostettiin, ovat Suomen kannalta tärkeitä. Tapa, jolla se tehtiin, on ikävää poliittista taktikointia.

 

Tuore pääministeri haluaa täyttää nopeasti pääministeriltä vaadittavat suuret saappaat. Talousseminaari oli räätälöity tätä tarkoitusta varten. Mitään varsinaisesti uutta ei ainakaan julkisuuden mukaan juuri tullut.

 

Yritys halata oppositio kuoliaaksi juuri vaalien alla on hyvä temppu hallitukselle. Kiviniemi antaa ymmärtää, että oppositio otetaan tasavertaisesti mukaan. No, pelisäännöt ovat pääministerin pelisäännöt. Puoluesihteeri Timo Laaninen ilmoitti juuri tällä viikolla vaalien jälkeiseksi sopivaksi hallituspohjaksi nykyisen kokoonpanon.

 

Mitä tekee suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd)? Hän ilmoittautuu Kivinimen linjoille maltillisen palkkaratkaisun kannalle. Suomeksi tämä tarkoittaa, että palkansaajien odotetaan tyytyvän pieniin tai olemattomiin palkankorotuksiin, jotta Suomeen saadaan Kiviniemen peräämää kasvua. Mitä demariduunarit mahtavat ajatella tästä palkkaratkaisulinjauksesta?

 

Seminaarissa kaivettiin esiin myös Vanhasen pääministerinä lanseeraama ”kolmannen tien” tulevaisuusohjelma. Kuka on kuullut ja mitä Vanhasen ”kolmannesta tiestä” sen jälkeen, kun se lanseerattiin. Kovin on näkymättömäksi jäänyt. Sen sijaan Suomi on ponnistellut finanssikriisin kourissa. Jäljellä on rankka nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys.