Nuoret, 18 – 25-vuotiaat saivat hallitukselta varsinaisen joululahjan, toimeentulotuen leikkauksen.

Eduskunta äänesti vihreiden, kokoomuksen, keskustan ja rkpn voimin leikkauksen nuorten toimeentulotukeen. Vihreä kansanedustaja Outi Alankoja-Kahiluoto yritti pestä itseään päätöksestä ulos olemalla poissa äänestyksestä  oven takana ja vaatimalla ministeri Paula Risikkoa lähettämään kunnille asiasta paimenkirjeen.
Myös Vihreiden ryhmänjohtaja Ville Niinistö vieritti tyhmästä päätöksestä vastuuta kunnille Helsingin Sanomissa.
Haloo, siis kuntien sosiaalityöntekijöiden pitäisi paikata vihreiden mielestä hallituksen huonoja päätöksiä. Nuorten toimeentulotuen leikkaaminen jopa 40 prosentilla kulkee nyt nimellä Lex Soininvaara, miehen nimellä, joka on lähtenyt pelastamaan Helsingissä vihreiden vaalitulosta.
Esitys tuli SATA-komitean  perusturvajaostosta, jota Soininvaara veti. SATA-komitean tavoitteena piti olla köyhyyden poistaminen. Toimeentulotuen leikkaus kyllä lisää.
                                                                                       *****
Joillekin leikkaus saattaa kuulostaa perustellulta. Pidetään oikeana, että koulua ja opiskelua tai työtä vieroksuvia nuoria ajetaan kepin kanssa töihin. Elävässä elämässä kykenevät nuoret kyllä hakeutuvat opiskelemaan ja töihin.
Tuhannet nuoret eivät pysty ”normaaliin” työelämään tai opiskeluun. Aivan kuten aikuisten työttömien keskuudessa on havaittu, myös nuoret saattavat kärsiä masennuksesta, paniikkihäiriöistä, hankalista kotioloista tai luki- tai muista kehityshäiriöistä. Onko oikein, jos huonoista oloista tai geeneistä rangaistaan ottamalla ruokarahat pois?
Kuinka moni vihreä, kokoomuslainen tai keskustalainen kansanedustaja voisi elää 417 eurolla, joka lähes puolitetaan, kuten laki nyt määrää? Nuorten ongelmia ei ratkota pakottamalla elämään reilulla parilla sadalla eurolla. Päinvastoin: useita tuhansia nuoria saattaa syrjäytyä entistä pahemmin.
Ja pahinta on toivon menettäminen. Nuori lannistetaan ja sysätään oman onnensa nojaan. Voi arvata, että leipäjonot saavat uusia asiakkaita. Vanhemmille vastuuta ei voi sysätä. Ja kuinka moni vanhempi edes pystyy auttamaan?