Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla keskiviikkona. Kampanjoinnissa on yhtä hiljaista kuin huopatossutehtaassa. 

Gallupit ennakoivat heikkoa äänestysaktviisuutta. Tämä näkyy toritilaisuuksissa. Ihmiset eivät edes "haistattele". Välinpitämättömyys tuntuu olevan vallitsevin fiilis.

Onneksi osa kansalaisista on kiinnostuneita. Suurin ongelma tuntuu olevan, ettei EU:sta ole tietoa. Toinen huoli on, että apparaatti keskittyy päättämään toisarvoisista asioista. Kolmas epäily kohdistuu vaikutusmahdollisuuksiin. Ei uskota, että Suomella saatikka sitten yksittäisellä mepillä olisi mitään päätösvaltaa.

Itse olen sitoutunut tiedottamaan EU:n päätöksistä, jos tulen valituksi. Mepit voivat palkata avustajia, ja itse haluaisin osan tästä kohdentaa yhteydenpitoon Suomessa. Eivät kansalaiset voi luottaa sellaiseen, jota he eivät tunne.

Päätöksenteon muuttaminen toisille urille onkin jo kinkkisempi juttu. Vaikuttaminen vaatii yhteistyösuhteiden luomista; lobbaamista naapuriryhmiin ja sitkeyttä. Talouslaman koettelemassa Euroopassa yhä useampi haluaa vetää kotiinpäin. Suuret maat etunenässä.

Parlamentissa on taisteltava suomalaisten etujen puolesta, unohtamatta kuitenkaan muuta maailmaa. Moni torikeskustelija haluaisi rakentaa muurin Euroopan ympärille, jotta "vieraat ainekset" eivät pääse Eurooppaan ja eikä etenkään Suomeen.

Eurooppa ei voi eristäytyä. Monet asiat - lähtien ilmastonmuutoksen torjunnasta tai finanssimarkkinoiden sääntelystä - vaativat myös globaalia yhteistyötä. Haluan painottaa myös EU:n roolia konfliktien ennalta ehkäisijänä. On jatkettava vahvaa kehitysyhteistyötä sosiaalisen eriarvoisuuden poistamiseksi.