Media on viritellyt jo pääkirjoituksia myöten vaatimuksia tarkistaa hallituksen talouspoliittista linjaa. Muste on tuskin kuivunut hallitusohjelmassa. Media on havahtunut USA: n velkakriisiin, ja vaatii nyt toimenpiteitä.

USA:n velkakriisi on vakava asia, mutta se on ollut jo pitkään päällä. Dramatiikkaa tähän saatiin mediassa, kun velkakaton korottamisen takarajaan ryhdyttiin laskemaan päiviä. On onnetonta, että USA:n talouspolitiikka joutui presidentinvaalien pelinappulaksi. Tämä on täysin vastuutonta USA:n politiikoilta.
Laineet lyövät myös Suomeen USA:n taloudesta. Vain jatkuva epävarmuus on varmaa maailmantaloudessa. Tämä vaikuttaa myös Suomeen, ja herättää pelkoja tulevasta.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on oikeassa. Nyt mennään ”kirjan mukaan”, ja pistetään täytäntöön hallitusohjelmassa sovittuja asioita. Uusien neuvottelujen aika ei ole nyt. On aivan aiheellista seurata tosi tiiviisti talouden kehitystä niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Ei ole kuitenkaan syytä panikoitua tekemään äkkikäännöksiä, ei hallituksen, opposition eikä kansalaisten.
Paineita hallitusohjelman muutoksiin  on viestitty eri tahoilta kesän mittaan. Asialla ovat olleet niin virkamiehet Sailasta myöten kuin pääkirjoittajatkin. On hyvä käydä kansalaiskeskustelua talouden tilasta, mutta hallituksen on seisottava sen takana nyt, mitä päätettiin Säätytalolla.
Viennin vahvistaminen on tärkeää. Nyt vienti romahti yhden kuukauden tilastoissa, mutta se ei vielä kerro mitään varmaa tulevasta. Pidemmällä aikavälillä jatkuva kasvun hyytyminen johtaa siihen, että huoli työpaikoista, lomautuksista ja irtisanomisista kasvaa. Onkin tärkeää, että Eurooppa-keskeistä vientiä saadaan levitettyä laajemmalle. Viennissä tarvitaan laajempaa kohdemaavalikkoa, jotta yksittäisten maiden taloudet eivät samalla tavalla heijastu Suomeen.