Vaalit ovat monella tavalla jännittävät. Kokoomus jännittää suurimman puolueen asemaansa. Saako se historiallisen ykköspuolueen aseman pienellä edustajamäärällä, esimerkiksi 43 kansanedustajalla?  Perussuomalaiset havittelevat historiallisen kovaa paikkamäärää.
Demarit ovat selvästi parantaneet tahtia näiden vastavoimana. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen on maalannut puolueensa selkä seinää vasten ilmoittamalla, että ainoa mahdollisuus päästä hallitukseen on olla suurin. Jos muutosta halutaan, on koko vasemmiston oltava vahva. Vain siten muutos on varmaa.
                                                                                       *****
Urpilainen on varsin oikeassa. Nykyhallituskokoonpanon – keskusta, kokoomus, rkp ja vihreät – halut jatkaa ovat kovat.  Heikoin lenkki on vihreät, jotka voivat vaihtua perussuomalaisiin, kun puheenjohtaja Timo Soini vääntää takkinsa sopivaan kuosiin Portugalin tukiasiassa ja muissa euromaiden tukiasioissa.
Soini saattaa tosin jäädä rakentelemaan organisaatiotaan oppositioon. Selkeä viesti Soinin joukkueen hajanaisuudesta on vaatimus allekirjoituksesta paperiin, jossa ehdokkaat sitoutuvat olemaan perussuomalaisten ryhmässä. On työ ja tuska pitää suurta joukkoa hallituspolitiikan takana, jos mukana on paljon tuoreita voimia.
Sopimuspaperilla on poliittisessa pelissä vessapaperin arvo, jos esimerkiksi helsinkiläisen Jussi Halla-ahon suosikkilistalla olevat porukat saavat tarpeeksi kansanedustajia. Perussuomalaiset saattavat osoittautua Troijan hevoseksi, joka kuljettaa eduskuntaan ääri maahanmuuttajakriittisen ryhmän edustajia, jotka haluavat tehdä omaa politiikkaansa ohi Soinin.
                                                                                       *****
Voitot ja tappiot jaetaan alkavalla viikolla. Hyvin suuri joukko kansalaisista päättää äänestään vasta ennakkoäänestyksen jälkeen. Onkin kiinnostavaa, että taittuuko ennakkoäänestäjien osuuden nousu näissä vaaleissa.
Vaalit lähestyvät ja kiinnostus vaaleja kohtaan on kovaa.  Vielä viime kesänä laskeskelin, että äänestysprosentti voi jäädä noin 1 – 1,5 prosenttiyksikköä alle viime eduskuntavaalien.  Nyt odotan, että äänestysprosentti nousee.

Gallupien mukaan on nyt äänestämään on menossa kansalaisia, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin äänestäneet. Tämä tekee ennustamisen vaikeaksi.