Suomessa uskottiin, että Jokelan surmat oli poikkeus, joka ei toistu. Jokelan surmien jälkeen keskustelu oli pinnalla vahvasti, mutta hallituksen toimintaa se ei jättänyt jälkiä.

Jokelan surmien jälkeen vaaditiin käsiaseiden rajoittamista. Mitään ei ole tehty. Aselupien myöntämisperusteita on kirjattu yli 90 sivua, ja mahdollisesti toimitettukin poliiseille. Kuinka moni on ne lukenut ja toteuttaa niitä? Poliisi on myöntänyt tänä vuonna yli 46 000 lupaaaseen hallussapitoon. Tänä vuonna luku noussee yli 60 000 reilusti eli samaan kuin viime vuonna.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok) ei kuitenkaan ole aloittanut lakiuudistusta lupauksistaan huolimatta. Jokelan jälkeisen lupaukset jäivät lupauksiksi.

Holmlund on yrittänyt selitellä tekemisiään jopa vilpillisillä tiedoilla. Hän todisteli, että Jokelan jälkeen poliisin ohjeista aselupien myöntämiseen on tarkennettu. Tosiasiassa - ja hän on itsekin myöntänyt, tarkennukset tehtiin jo ennen Jokelaa.

Saako ministeri puhua muunneltua totuutta? Mielestäni ei. Suomessa tuntuu kuitenkin olevan "maan tapa", että poliittista vastuuta kannetaan vain yksityiselämässä tehdyistä mokista tyyliin Kanerva.

Holmlund on myös torjunut pääministeri Matti Vanhasen ehdottaman täyskiellon. Hän näkee ongelmana jo olemassa olevat aseet. Merkillinen perustelu. Ajetaan siis täysillä päin betoniseinää.

Tiettävästi Holmlund on myös äänestänyt tyhjää, kun EU:ssa vaadittiin ikärajan nostamista osan EU-direktiiviä. Tämä tapahtui Jokelan tapahtumien jälkeen. Onnistuiko ase-lobby vakuuttamaan Holmlundin?

Ikärajaa on syytä nostaa 18 vuotaan, ja samalla myös siirtää harrastusaseiden säilyttäminen ampumaradalle ja harrastupaikkoihin valvottuihin tiloihin. Nyt aseet ovat liian helposti käytettävissä - väärin.

Myös lääkärintodistus on unohtunut. Todistusta tulee vaatia, vaikka se onkin ongelmallinen monella tapaa.

Myös aseluvan peruuttamisen kriteerit on otettava käsittelyyn. Aseluvan perumista ja aseen takavarikointia tulee helpottaa, jos on syytä epäillä mahdollista väkivaltaa.

Eräs saksalainen tutkija (Yle Suomi 25.9.) ihmetteli, että miksi Kauhajoella ei puututtu asiaan, vaikka poliisi puhutti ampujaa. Hänen johtopäätöksensä oli, että merkit väkivaltaan oli havaittu.

Aseiden kielto ja rajoittaminen ei yksin pelasta väkivallalta. Kyse on koko elämän menosta ja arvoista. Miksi Suomi on niin väkivaltainen? Miksi meillä on niin paljon mielenterveysongelmia? Miksi niin moni lapsi ja nuori voi pahoin?