Viimeisimpien galluplukujen perusteella voisi päätellä, että suomalaisen konsensuspolitiikan aika on ohitse. Eurooppalaisten virtausten mukaisesti myös Suomessa on populistinen puolue vahvassa nousussa. Tutkijat ovat aiemmin arvioineet, että konsensuspolitiikka on padonnut populismin ja rasismin nousua Suomessa.

 Nyt patoamiselle näyttää tulevan loppu. Kannattaa muistaa kuitenkin, että neljä vuotta sitten uskottiin täysillä demareiden olevan vaalien voittaja, mutta kuinkas kävikään. Kansa äänesti toisin. Galluprieha ei ole yhtä vaalitulosten kanssa.
                                                                 *****
Suomalaisen konsensuspolitiikan vahvoihin piirteisiin on kuulunut kolmen suurimman puolueen erottautuminen omaksi joukokseen. Demarit, kokoomus ja keskusta ovat muodostaneet ”joukkueen”, jonka sisältä kaksi on valikoitunut hallitukseen.
 
Nämä kaksi ovat sanelleet hallituspolitiikan sisällön. Muiden puolueiden rooli on jäänyt vähäisemmäksi. Seuraavassa hallituksessa oppositiossa ollut puolue on solahtanut hallituspolitiikkaan, ja päinvastoin oppositiopuolue muuttunut hallituspuolueeksi, kuten nytkin Vanhasen ykkösen ja Vanhasen kakkoshallituksen kesken.
                                                                 *****
Nyt tilanne on muuttunut. Perussuomalaisten nousu sekoittaa pakan perusteellisesti. Vaikka perussuomalaisten kansanedustajien määrä jäisikin vaikkapa 15 kansanedustajaan tai vähäisemmäksi, puolueen nousu on ollut kova viesti kansalaisilta nykymenoa vastaan. Keskisuurten puolueiden näkemykset pitää ottaa joka tapauksessa vahvemmin huomioon hallituspolitiikassa. Vaadittiinko näin raju viesti ennen kuin kolme suurta puoluetta tajuavat ihmisten näkemysten ja oman politiikkansa olevan kaukana toisistaan?
 
Eri puolueiden kantojen yhteen sovittamien ei ole helppoa.
 
Pinnalta katsoen ja lukuun ottamatta Eurooppa- ja maahanmuuttajapolitiikkaa vihreät voisi vaihtaa perussuomalasiin nykyhallituksessa. Perussuomalaiset ovat olleet pääosin hallitusrintaman takana. Tätä taustaa vasten Soinin irtiotto nykyhallituksesta tuntuu epäuskottavalta. Tosin politiikan sisältöjä voi aina muuttaa.
                                                                 *****
Liberaalien arvojen kannalta tilanne on surkea. Niin vasemmisto kuin vihreätkin ovat melkoisessa alakynnessä tässä vaiheessa. Eikä vihreiden kikkailu mainostempuilla paranna tilannetta.
 
Pelottavinta on, jos konservatiiviset arvot leviävät äänestäjien kosiskelun kyljessä. Perussuomalaisten ja kristillisten vaikutusvalta yhteiskunnassa kasvaa silloin kannatustaan suuremmaksi.
 
Arvojohtajuuden luovuttaminen olisi suuri virhe. Suomessa käännyttäisiin sisäänpäin, vaikka globalisoituvassa maailmassa pitäisi tapahtua toisin päin. Tässä medialla on suuri rooli. Media on ollut vahvasti ollut tukemassa tätä kehitystä. Aivan itsestään arvokonservatiiviset arvot eivät leviä.