Taloustutkimuksen syyskuun luvut kertovat karulla tavalla, että kansalaiset ovat tyytymättömiä politiikkaan. Tyytymättömyys kanavoituu vahvasti perussuomalaisiin.  Syynä perussuomalaisten nousuun ei voi olla yksin maahanmuuttoasiat. Kyse on suuremmasta tyytymättömyydestä.

Erilaisissa kyselyissä suomalaiset eivät nimeä perussuomalaisia lukuun ottamatta maahanmuuttoasioita keskeiseksi vaaliteemaksi. Erään taannoin tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa perussuomalaista piti maahanmuuttoasiaa tärkeänä. Samaan  aikaan valtaosa suomalaisista nosti työllisyyden hoitamisen ykköseksi.

 Perussuomalaiset ovat  kyenneet taitavasti käyttämään maahanmuuttoasiaa vipusimena kannatuksen nousulle. Vennamolaisten perilliset ovat onnistuneet myös leimaamaan muut puolueet ”vanhoiksi puolueiksi”. Tämä on omaksuttu kritiikittömästi valtakunnan ykkösmedian pääkirjoituksia myöten.  Vennamolaiset juurensa puheenjohtaja Timo Soini muisti tosin tehdessään iltapäivälehdessä pesäeroa natsijuuristaan tunnettuun Ruotsidemokraatteihin.

                                                            *****

Perussuomalaisten suomalaisissa oloissa raju kannatuksen nousu kertoo muutoksen halusta. Näyttää, että myös kaikki suuret puolueet ovat laidasta laitaan nyt menettämässä perussuomalaisille. Näyttää siltä olla, että etenkin miesduunarit kerääntyvät perussuomalaisiin puoluetaustasta riippumatta.

 

Perussuomalaiset ovat kyenneet gallupeissa keräämään myös ”sohvaäänestäjiä”. Soinin viesti on tehnyt raon siihen panssariin, jonka äänestämättä jättäneet ovat rakentaneet itsensä ja politiikan väliin. Nähtäväksi jää, että kuinka moni lähtee äänestämään.

 Toivottavaa on, että perussuomalaisten kannatuksen nousu herättää myös vasemmistopuolueiden nukkuvat potentiaaliset äänestäjät vasemmiston taakse. Kulunut sanonta ”äänestämällä vaikutat” nousee arvoon arvaamattomaan.

                                                            *****

Puoluesihteeri Timo Laanisen huoli vaikeista hallitusneuvotteluista Taloustutkimuksen puoluekannatuksen kommentiksi kuvaa karulla tavalla vieraantumista.

Voisiko vähempää kansalaista kiinnostaa Laanisen huoli vaikeista hallitusneuvotteluista? Vaalit on käymättä, ja Laaninen huolehtii oman puolueensa säilymisestä hallituksessa. Lisää kansalaisille tällaista poliittista soppaa, niin loputkin uskottavuudesta karisee.

Kukaan ei pysty tässä vaiheessa ennakoimaan kolmen suurimman puolueen järjestystä eikä kannatustakaan. Viime eduskuntavaalien alla muuttui puolueiden kannatus vaalien alla ratkaisevasti. Liikehdintä on kevään 2011 eduskuntavaaleissa vieläkin rankempaa. 

Vasemmistoliitto panostaa tässä myllerryksessä vaalityöhön ja omien tavoitteidensa eteenpäin viemiseen. Vain kovalla vaalityöllä pystymme selättämään nykyiset gallupluvut. Eduskuntavaali on maraton, jossa pitää jaksaa 17.4. saakka. Katsotaan sitten luvut :)