Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) on ottanut itselleen jätevesiasetuksen ratkaisun. Asetusta lieventänyt ympäristöministeri Paula Lehdonmäki (kesk) saa väistyä asian käsittelyssä. Nyt asia onkin Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemen hanskassa.

Asetus on kumottava ja tilalle tulee säätää laki, jolla määrätään haja-aseutusalueiden jätevesien käsittelystä. Lähtökohtana tulee olla kahden portaan malli, jossa jätevesien käsittely on tiukempaa vesistöjen lähellä.
Jätevesiasetuksen käsittelystä on tulossa farssi. Hallituksen – ja etenkin keskustan – vaatima  ikälievennys jätevesiasetukseen on osoittautumassa perustuslain vastaiseksi.   Lievennysesityksen mukaan 68-vuotiaat kiinteistöjen omistajat vapautetaan automaattisesti asetuksen vaatimuksista.
Mitä perusteita 68 ikävuodelle löytyy? Voiko ikä olla jokin peruste jätevesien käsittelylle? Kiinteistö on varmasti tulevaisuudessa siirtymässä seuraavalle sukupolvelle. Ja miksi eivät esimerkiksi 63-vuotiaat kuulu lievennyksen piiriin? He ovat eläkeiän piirissä, ja suurin osa pienituloisia.
                                                          *****
Jälkiviisaus on paras laji. Jätevesiasetusta ei olisi pitänyt koskaan säätää asetuksen tasoisena. Asetus on ollut voimassa jo vuodesta 2004. On ihme, että asia tulee vasta nyt näin voimakkaasti esiin. Toki valituksia asetuksesta on tullut, mutta pitkä siirtymäaika on lieventänyt kritiikkiä ja se on kaikunut aiemmin kuuroille korville.
Asetuksen muutosyritys osoittaa hyvin, että paikkaamalla huonoa asetusta ei tule hyvää jälkeä. Muutokset ovat vieneet jätevesiasetusta epätasa-arvoiseen suuntaan.
 Voi vaan kuvitella sitä katkeruuden määrää, minkä 67-vuotias kokee, kun 68-vuotias naapuri vieressä ei joudu investoimaan jätevesien puhdistamiseen. Onhan se myös ympäristönkin kannalta aivan järjetön tilanne.