Moni ikäihminen kokee tulevaisuutensa turvattomaksi. Yksi suurimmista murheista ovat terveyspalvelut ja hoivapalvelut. Terveyspalvelut kuuluvat kaikille – iästä riippumatta. Tätä viestiä olen joutunut kertomaan monissa tilaisuuksissa. Ikäihmisten huoli on, että heidät heitetään syrjään iän takia.

Tämä huoli on voimistunut. Yhteiskunnan viesti pitää olla yksiselitteinen: jokaiselle on taattava hoito. Ikä ei saa olla este myöskään erikoissairaanhoitoon pääsylle.

                                                                 *****

Vanhusten oikeus hoivaan on kirjattava lakiin. Kunnat hoitavat vanhusten palveluja kirjavasti. Harva kunta saa puhtaat paperit hoivan järjestämisestä. On otettava pakko käyttöön, kun palvelut eivät toimi vapaaehtoisuuden pohjalta.

Vanhusten hoivasta tinkiminen on häpeä suomalaiselle hyvinvointivaltiolle.

On edesvastuutonta, että hallitus ei ole tuonut vanhuslakia eduskunnalle. Neljä vuotta sitten kaikki puolueet olivat vaalien alla vanhusten asialla. Mutta mitä on tapahtunut palvelujen parantamiseksi? Ei mitään. Useissa kunnissa hoivapalveluista tinkiminen on jatkunut.

                                                                 *****

Ministeri Paula Risikko on luvannut tuoda vanhuslain. Miksi lakiesitystä ei ole tuotu eduskunnalle? Tarvitaan selkeät lakisääteiset linjaukset hoitoon ja hoivaan pääsystä. Hoitotakuusta ”joustetaan” vanhusten kohdalla. Terveysasemalla laitetaan jonoon, ja jonotus saattaa kestää jopa viikkoja.

Laissa on linjattava myös henkilöstön määrä. Tämä on nyt erittäin suuri ongelma. Liian pieni henkilökunta urakoi paljon hoivaa tarvitsevien vanhusten hoidossa.

                                                                 *****

Missään tapauksessa en voi hyväksyä sitä, että vanhusten hoiva yhä suuremmassa määrin siirretään huonokuntoisten vanhusten itsensä varaan tai suvulle.

Valtiovarainministeriön kaavailema lisäeläkemalli on kuvaava esimerkki.Ihmisille maalaillaan turvallista vanhuutta, jonka voi ostaa 40 000 – 60 000 eurolla. Kuinka monella tavallisella palkansaajalla on varaa tähän? Lisäeläkemalli on yksi keino murentaa yhteiskunnan vastuuta vanhusten hoivasta.