Olin eilen asuntopoliittisessa keskustelussa, jossa puhuttiin vuokra-asumisesta.

Ei hyvältä näytä. Vuokra-asuminen on edelleen toisarvoisessa asemassa omistusasumiseen verrattuna. Vuokra-asuntoja on tarjolla liian vähän, ja ne ovat liian kalliita. Vuokrat ovat edelleen nousussa. Vuokralaisilla asumismenot lohkaisevat tuloista suuremman osan kuin omistusasujilla. Yksinhuoltajat ovat kaikkein tiukimmilla.
Vuokra-asuntopulassa ihmiset ajautuvat pakko-omistajiksi. Kalliiden vuokrien ja vuokra-asuntopulan puristuksessa omistusasuminen saattaa näyttää jopa edullisemmalta. Suomalainen asuntopolitiikka on vino kuin ränsistynyt lato, joka raosta vetää.
                                                                                       ****
Vuokra-asuminen on saatava samalle viivalle omistusasumisen kanssa. Valtion on otettava vakavasti vuokra-asumisen tukeminen.  Viime vuonna aloitettiin valtion tuella vain 3 000 vuokra-asuntoa, kun valtio tuki kaikkiaan 14 000 asunnon rakentamista.
Miksi vuokra-asuntojen osuus on näin pieni? Osuus pitäisi olla vähintään kolmannes eli 4 200 vuokra-asuntoa. Vuosittain vuokra-asuntojen osuutta pitäisi valtion tukemasta asuntotuotannosta nostaa. Vuokra-asumisesta pitää tehdä aito vaihtoehto. Nuoret säästyisivät t pankin torpparielämältä, kun ei tarvitse pakon edessä hankkia omistusasuntoa.
                                                                                       *****
Helsingin seutu laahaa jäljessä rakentamistavoitteissaan. Helsingin seudun 14 kuntaa on tehnyt valtion kanssa  ensi vuoden loppuun saakka kestävän aiesopimuksen, jonka mukaan tavoitteena on rakentaa 13 000 uutta asuntoa vuodessa. Viime vuonna aloitettiin alueella vain 7 000 asunnon rakentaminen. Tontteja on saatava ripeämmin, ja etenkin hyvien joukkoliikenneyhteyksien lähelle.
Helsingin seudun kuntien ja valtion on tehtävä uusi, sitovampi sopimus, joka takaa myös valtion tukea vuokra-asumiselle enemmän. Samalla on sovittava, että vuokra-astuntojen osuus nostetaan Helsingin seudulla 30 prosenttiin nykyisen 20 sijaan. Aran on oltava vahvasti mukana tukemassa vuokra-asuntojen rakentamista.
On myös pidettävä kiinni tavoitteista; numerot eivät lämmitä kaupunkilaisia.
                                                                                       *****
Grynderit jylläävät markkinoilla. Helsingissä on ongelmia saada rakentajia ARA-rahoitteisten asuntojen rakentamiseen.  Ara-rahalla rakennettavat asunnot eivät saa maksaa mitä tahansa, eivätkä grynderit pysty käärimään mitä tahansa voittoja.
Vaikeuksia on saada edes tarjouksia, tai ne ovat niin korkeita, ettei tarjouksia voi hyväksyä. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä odottaa apuja muualta maassa rakentavilta pieniltä ja keskisuurilta rakentajilta. Myös virolaisten rantautuminen on alkanut yhdellä peruskorjauksella ja yhdellä uudisrakennuksella.