Hesarin Vieraskynäpalstalla (30.3.) Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander ja erikoistutkija Heikki Taimio kirjoittavat mainiosti valtion velasta. Vahinko, että harvat lukevat pääkirjoitussivuja!

Valtiovarainministeri Kataisen (kok) hokema, että "valtion taloutta on hoidettava kuin kotitaloutta" joutuu naurettavaan valoon. Itseäni se on aina ärsyttänyt populistisuudellaan ja naiivilla yksinkertaistamisellaan.

Valtion velkaa ei makseta samalla tavalla takaisin kuin kotitaloudessa. "Valtion velan maksamatta jättäminen on aina ollut ennemmin sääntö kuin poikkeus", todetaan kirjoituksessa. Suomen valtion velka on tällä hetkellä Euroopan keveimpiä, ja hyvällä taloudenpidolla voidaan rakentaa velalla siltaa yli lamavuosien palveluja ja perusturvaa leikkaamatta.

Kiander ja Taimio toteavatkin, että "tulevilla sukupolvilla on hyvin varaa maksaa julkisen velan kasvun aiheuttama vaatimaton lisärasite. Hidaskin talouskasvu nostaa yleistä tulotasoa runsaasti muutaman vuosikymmenen aikana".

Vanhasen ja Kataisen puheet velan kasvattamisen vaaroista ovat vastuuttomia. On osattava ajatella pidemmälle kuin seuravaan tai sitä seuraavaan kvartaaliin, joka näyttää olevan näiden ministereiden ymmärryksen piirissä.

Ihmiset on ehdollistettu "maksamaan valtion velkaa". Surullista on, kun Hakaniemen torilla vanha mummokin tulee purkamaan huoltaan valtion velasta.

Valtion velasta - ja ylipäänsä talodesta - on helppo levittää vinoa ja jopa valheellista tietoa. Talousasioita on mystifioitu ja tehty tavallisella järjellä käsitettävistä asioista munkkilatinaa, joka sulkee ulkopuolelle tavalliset ihmiset.