Odottelen Kuopion torin reunalla kahvilassa Vasemmistoliiton toriteltan pystyttämistä. Sää on puolipilvinen; viimeksi täällä vieraillessani satoi ja tuuli otti mittaa teltasta. Kuopion kesätori on yksi mualiman vilikkaimpia. Nyt ihmisiä kulkee kovin harvakseltaan ja syksyn harmaissa...

Kuopioon ei kannata tulla hakemaan seksiterapiaa. Sitä on tarjolla niukasti ja se on kallista. Näin tietää kertoa paikallinen maakuntalehti.

Mutta ei hätää, naistentautien erikoislääkäri ja kliininen seksologi antaa neuvoja seksiongelmiin aivan Savon Sanomien hintaan: rakasteluajat kannattaa laittaa kalenteriin, kuntosali- ja pyykkipäivien väliin. Uupuneet, työnsä ja lastensa raskauttamat vanhemmat jaksavat pitää näin kiinni petipuuhista.

Suomalaisten rakastelu on vähentynyt tällä vuosituhannella. Muut puuhat kiinnostavat enemmän. Seksologin mukaan etenkin miesten haluttomuus on lisääntynyt. Raskas työ ja raskaat huvit verottavat osansa haluista. 

Vallitseva käsitys tuntuu kuitenkin olevan, että rakastella pitää - vaikkapa kalenterin avulla. Elämä kyllä muuttuu tylsäksi, jos tähänkin asiaan tarvitaan kalenteria. En suosittele, vaikka minulla ei olekaan kokemustietoa asiasta.

On Kuopiossa muitakin huolia. Neurologian hoitojonot ovat venyneet satoihin ja pakottavat hoitohenkilöstön iltatöihin, lasten leikkipuistoja uhkaa lakkauttaminen ja jäte- ja vesimaksuja uhkaavat korotukset. 

Mutta puukauppa käy; hallituksen puukaupalle avokätisesti antamat veronkevennykset ovat "villinnyttäneet" savolaiset metsänomistajat. Heille annetaan, joilla jo on. Se on hallituksen  motto.