On hienoa, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ovat harmaan talouden kimpussa vaatimassa kaikille ulkomaisille työntekijöille veronumeroa. On hyvä, jos saadaan veronkiertoa ja keinottelua saadaan näin kuriin.

Tämä on yksi teko. Suuret rahat uivat edelleen ohitse. Ravintola-alan ehdotukset ovat vasta tulossa maaliskuussa. Hitaita ovat olleet herrojen kiireet tällä hallituskaudella, kun kyse on harmaan talouden kitkemisestä. Suuri ongelma on ollut hallituksen välinpitämättömyys harmaan talouden kitkemisessä.

                                                *****

Valtion menettää verotuloja noin 4 – 5,5 miljardia euroa sekä lisäksi useita satoja miljoonia sosiaalivakuutusmaksuja. Luulisi tämän kiinnostavan enemmän näin ”kestävyysvajeen” aikoina. Tällä summalla  saataisiin kuntoon vanhuspalveluja, terveydenhuoltoa, lasten päivähoitoa tai perusturvaa.

Kyse ei ole vain rahasta. Harmaa talous korruptoi pikkuhiljaa yhteiskuntaa ja vahvistaa rikollista toimintaa. Suomeen pesiytyy myös rikollisia, jotka pesevät ihmis- ja huumekaupasta saamaansa tuottoa hämäräyritysten kautta.

                                                ****

Harmaa talous kiristää kilpailua. Keinottelevat yrittäjät syövät samalla alalla toimivien yrittäjien leipää. Ne kaventavat rehellisten yrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja kerätä rehellistä, veron alaista yrittäjävoittoa.

Kansainvälisyys lyö vahvan leiman harmaaseen talouteen, mutta rahaa harmaassa taloudessa pyörinee enemmän kotikutoisesti. Viranomaiset eivät voi paeta ulkomaisten yrittäjien ja työntekijöiden selän taakse.

Harmaassa taloudessa pyörii paljon pieniä ja keskisuuria kotimaisia yrittäjiä. Ovatko suuret taitavampia?

                                                ****

Harmaan talouden torjunta ei onnistu yhden viranomaisen keinoin. Ongelmia on ratkottava alakohtaisesti ja useiden viranomaisten yhteistyönä. Kuten yritystä on ollut, mutta liikkeet torjunnassa ovat olleet liian loivia.

Nykyisen lainsäädännön valvontaa ja toimivuutta on parannettava. Tilaajavastuulaki on koettu hyväksi, mutta osin hampaattomaksi.

Ammattiyhdistysliikkeelle on säädettävä joukkokanneoikeus, jotta voidaan tehokkaammin ajaa työntekijöiden oikeuksia.

Tarvitaan nykyistä suurempi riski jäädä kiinni. Nyt riskit saattavat olla jopa olemattomia. Ns. reaaliaikaisia tarkastuksia rikoksesta epäiltyjen liiketoimintaan on lisättävä.

Tähän ohjattava tarpeeksi resursseja poliisille, veroviranomaisille ja ulosottoviranomaiselle. Pelkästään rakennusalan kuittikauppajuttujen tutkinta työllistää suurimman osan poliisin talousrikostutkijoista ja talousrikossyyttäjistä.