Keskustelu vanhuslaista velloo kiivaana.  Moni eläkeläinen on kysynyt, että tuleeko uudesta vanhuspalvelulaista sutta vai sekundaa? Ei tule kumpaakaan. Laki antaa hyvän tilaisuuden korjata vanhusten palveluja. Tässä on suuri vastuu uusilla valtuutetuilla.

Ensi vuoden heinäkuussa voimaan tuleva vanhuslaki toteutetaan kunnissa. Jokaisessa kunnassa on selvitettävä vanhushoivan tilanne. Jossain saattaa laitoshoito olla kunnossa, mutta kotihoito mättää. Resursseja on liian vähän. Jossain taas kunnan rahat loppuvat omaishoidosta kesken vuotta.

Jokainen vanhus haluaa asua kotonaan niin kauan kuin suinkin pystyy. Tätä kunnissa on tuettava. Moni vanhus elää reippaasti ilman tukea ja apua, toimii vireästi kerhoissa ja harrastaa monia asioita.  Mutta moni vanhus tarvitsee myös apua ja tukea. 
Tässä kuntien on oltava aktiivinen. Uusi laki määrää, että kaupungin on suunniteltava vanhusten ja ikäihmisten hoito. Hoitoa on yksinkertaisesti oltava tarjolla! Kannustan omaisia ja vanhuksia voimiensa mukaan myös vaatimaan palveluja. Ei tarvitse tyytyä ensimmäiseen kieltoon.
                                                                                       *****
Uusi laki takaa, että jokaiselle hoivaa tarvitsevalle vanhukselle on tehtävä hoivasuunnitelma. Se on tehtävä viipymättä, kun hoivan tarve tulee ilmi. Ja palvelut on osoitettava viivyttelemättä. Tämä on isoa  haaste. Aivan liian moni vanhus joutuu nyt jonottamaan hoivapaikkaa. Kotona on pitkälle dementoituneita ja muistisairaita vanhuksia.

Taas jälleen kerran kuulin eräästä vanhuksesta, joka oli laitettu sairaalasta kotiin. Hänellä käy kyllä kotipalvelu kolme kertaa päivässä. Kun ovi sulkeutuu, hän ei muista kenenkään edes käyneen.  Tämä on väistämättä ahdistavaa. Kuvitelkaa itseänne kotona, jossa koette olevanne vieraassa paikassa, täysin yksin eikä sinulla ole muistikuvaa mistään muusta. Se on ahdistavaa.

Muistisairaista tulee olla erityinen vastuu. Pitkälle dementoitunut ihminen ei pysty itse kertomaan tunteistaan saati nimeämään ahdistustaan tai yksinäisyyttään. Sellaiset käsitteet eivät ole enää hänen tavoitettavissa.

Muistisairas elää tässä ja nyt tai sitten menneisyydessä, jossa omat ikääntyneet lapset ovat jälleen lapsia. Yksinäisyyden hän väistämättä tuntee.
                                                                                       *****
Vanhuslaki on hyvä väline valtuutetuille.  Laki edellyttää, että kuntapäättäjien on tiedettävä vanhushoivan tilanne. Tästä on otettava koppi. Vanhuspalvelulain toteuttamisen kannalta on olennaista järjestää myös valvonta. Hoivapalveluja on parannettava käytännössä. Muutoin laki jää paperitiikeriksi.