Vanhuspalvelulaki herättää intohimoja. Eikä ihme. Vanhusten hoiva huolestuttaa kaiken ikäisiä. Keski-ikäiset ja nuoremmat kantavat huolta vanhemmistaan. Ikääntyneet ihmiset pelkäävät oman tulevaisuutensa puolesta. Moni on kertonut pelkäävänsä voimattomuutta ja toisten armoille jäämistä. Tämä on äärimmäisen surullista hyvinvointivaltioksi luonnehditussa maassa!
 
Tärkeää on nyt säätää hyvää hoitoa takaava vanhuspalvelulaki. Lakiluonnos on hyvä. Laki ei yksin riitä. Se on saatava käytäntöön. Itse pelkään, että kunnat kehittävät sivureittejä väistääkseen vastuun palvelujen järjestämisestä.
 
Erityisesti henkilökohtainen palvelusuunnitelma ja siihen kirjattujen palvelujen toteuttamisen velvoittavuus on erittäin merkittävä parannus vanhusten asemaan. Tämän toteutuminen edellyttää riittävää työntekijöiden määrää, niin kotihoidossa kuin ympärivuorokautisessa hoivassa.
                                                                 *****
Nyt budjettiriihessä hyväksytyn lakiesityksen taustalla oleva uusin lakiluonnos on vuoden takaista paljon parempi. Onnistuessaan laki voi olla todellinen merkkipylväs suomalaisen vanhustenhuollon historiassa.
 
Jos vanhuksen palvelusuunnitelma tehdään aina tarvittaessa ja tarvittavat palvelut taataan, tämä on selkeä parannus nykyiseen. Vanhuksia on nyt huonossa hoidossa ja jopa heitteillä. Esimerkiksi pitkälle dementoituneet vanhukset eivät kuulu kotihoitoon, jossa he suurimman osan päivästä viettävät yksin ja kotihoito pistäytyy varmistamassa hengissä olon.
 
Kotihoidon tasosta on turha syyllistää työntekijöitä. He tekevät parhaansa. Minkäs voit jos, sinulle ei anneta aikaa hoitaa kunnolla työtään.
                                                                 *****
 
Vanhuspalveluprosessi tuotti riihessä lisää rahaa sekä kotihoitoon että omaishoitoon. Tämä on hyvä asia, vaikka oppositiopuolueet ovat olleet sitä mieltä, että mitään ei ole tehty.
 
Miksi keskustavetoinen hallitus ei saanut vanhuspalvelulakia voimaan jo viime eduskuntakaudella? Miksi se nyt vaatii omaishoidontuen maksatuksen siirtämistä Kelalle? Keskusta olisi voinut tehdä se itse viime kaudella. Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä olisi ollut valmis siirtoon?