Vappu on tulossa, ja sen huomaa. Vasemmisto saa mediatilaa.  Toimittaja Pekka Ervasti Suomen Kuvalehdessä (27.4.) saa taitavasti lähteitä valitsemalla esiin juuri sellaisen vasemmiston kuin haluaakin.

Ervasti on kaivanut esiin puoluekriitikot alkaen ex-parlamentaarikko Esko Seppäsestä ja oman ryhmänsä perustaneesta Markus Mustajärvestä. Toverit todistavat vapun kunniaksi, kuinka huonosti vasemmistolla menee.  Joukosta puuttuu vain entinen Vasemmistoliiton kansanedustaja Jaakko Laakso.

Ärsyttävää yksipuolista journalismia, johon Ervastilla on täysi oikeus toimittajana.
 Vasemmistopuolueista auringonlaskun puolueina on kuitenkin turhan aikaista puhua.
                                                                                       *****
Totta on se, että kannatusluvut ovat heikoilla koko vasemmistolla. Näin on ollut viimeisimpien vuosien aikana koko Euroopassa. Vasemmisto ei ole pysynyt muuttuneen maailman kelkassa. Oikeisto, oikeistopopulismi ja jopa fasismi houkuttavat äänestäjiä Euroopassa vasemmistoa enemmän.

Globaali maailmanmeno ja suhde Euroopan yhdentymiseen ovat olleet erityisen kipeitä asioita myös suomalaisille. Muun Euroopan kansalaisten tavoin turvapaikkaa puoluekentällä on haettu populismista, kuten Suomessakin tapahtui viiveellä viime eduskuntavaaleissa. Kuinka kauan tämä on kestävää, jää nähtäväksi.

Vasemmistolla on tilaa Suomessakin. Yksittäiset hallitukset tulevat ja menevät. Vasemmisto on pärjännyt vaikeassa taloustilanteessa kohtuuhyvin. Mielestäni vasemmiston piti mennä hallitukseen. Vaihtoehtona olisivat olleet uudet vaalit syksyllä 2011.

Tämä ei ollut kunnon vaihtoehto suomalaisten kannalta. Siinä hypetyksessä meillä olisi nyt perussuomalainen pääministeri (jos se hallitus olisi saatu kasaan, ja jos se olisi vielä pystyssä).

 Molempien vasemmistopuolueiden kannatukset ovat eduskuntavaalien tasolla.  Se ei ole huono suoritus tässä poliittisessa tilanteessa, jossa kaipuu aitovieripolitiikkaan on syvää.
                                                                                       *****
Median valta on kuitenkin merkittävä nykymaailmassa, jossa kansalaiset saavat suurimman osan politiikan tiedostaan median välityksellä. Mitä jos media joskus kirjoittaisi myös niistä myönteisistä piirteistä, joita vasemmistoonkin liittyy?

Massapuolueiden aika on ohi. Työväenpuolueille – ja sama näkyy myös keskustassa – tämä sopeutuminen ja uuden etsintä vie aikansa.  Puolueessa kohtaavat eri sukupolvien näkemykset ja toimintatavat.  Yksi merkittävä solmukohta on, että miten eri sukupolvet voivat toimia toisiaan arvostaen samassa puolueessa.

Yksilöiden puolue kokoomus on vahvoilla tässä puoluekentän rakennemuutoksessa. Sdp:n puoluesihteeri Mikael Junger on ymmärtänyt muutoksen merkityksen, mutta hänen ideansa yleensä ovat maata kiertävällä radalla – yhtä kaukana todellisuudesta. Mutta ideoita voi joutua hakemaan joskus kaukaakin.