Viikon vaihteen Iltalehden pääministerigallupin ykköstähti oli selkeästi nykyinen pääministeri Mari Kiviniemi. Kokoomuksen Katainen on huomattavalla pudotuksella tipahtanut kakkoseksi ja SDP:n puheenjohtaja  Jutta Urpilainen  neljänneksi, ja puheenjohtaja Timo Soini on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan alamäessä, mutta kuitenkin kolmosena Kataisen jäljessä. Lieneekö ilmasto-ohjelman plagiointikohu kolhinut uskottavuutta?

SDP ja Kokoomus ovat selvin sanoin ilmoittaneet, että suurin puolue on pääministeripuolue. Eikä ole syytä epäillä Keskustankaan aikeita. Vaikka mikään laki ei kirjaa tätä, on syntyneen poliittisen käytännön mukaista, että suurin puolue saa hallituksen muodostamistehtävän.
 
Suurin vaalivoittaja – joka tämän hetken gallupien mukaan on perussuomalaiset – ei siis ole pääministeripuolue, ellei se ole suurin. Perussuomalaisten kannattajat eivät näytä uskovan Timo Soinin pääministerikykyihin. Kannatuslukujen ja pääministeriksi kannattavien välillä on suuri käppi, kuten myös SDP:llä.
                                                                                       *****
Vaalit ovat vajaan kolmen kuukauden kuluttua. Puolueiden keskinäistä  ”ravilähtöä” ei saa helposti kiinni kaksarilla eikä edes troikalla. Noin 40 prosenttia äänestäjistä pitää kantansa omana tietonaan. Arvailuja on, että heidänkin joukossaan on suuri määrä perussuomalaisia.
 
Suomalainen politiikka on väistämättä eurooppalaiseen tapaan myllerryksessä. Vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut ovat vaikeat. Kestävyysvajeen suuruuden arviointi ja ratkaisukeinot, veroratkaisut, eläkeiän muuttamispaineet, perusturvan taso ja kuntien talous ja palvelujen järjestäminen ovat isoja kysymyksiä, joista löytyy puolueiden kesken suuria eroja. Julkisuuden kautta näitä puolueiden välisiä eroja on vaikea hahmottaa. Oikeisto on näissä keskenään lähempänä kuin oikeisto ja vasemmisto.
 
Keskusta on ilmiselvästi tehnyt Kiviniemen aikana eroa kokoomukseen. Kiviniemi muistaa  puolueen peruskannattajia, jotka eivät kaikki ole hyvätuloisia. Kuinka kestäviä keskustan linjaukset sitten ovat? Se jää nähtäväksi, etenkin jos puolue ei ole paalupaikalla.  Keskustan listalla hallituspaikka on korkealla, ja puolue on valmis joustamaan kokoomuksen suuntaan, jos on pakko.
                                                                                       *****
Suurten puolueiden kammareissa varmasti luetaan suurennuslasilla Soinin lausuntoja. Soini on pyrkimässä hallitukseen, ja ovet ovat auki varmasti ensimmäisellä kierroksella. Ja jos tämä kannatusvauhti jatkuu, on vaikea ohittaa perussuomalaisia hallitusneuvotteluissa. Vasta vaalitulos ratkaisee äänten painojen vahvuuden.
 
Soinin perussuomalaisten kannatus on ollut niin rajua, että olipa vaalitulos mikä tahansa, kannatuksen nousu ei mene jälkiä jättämättä. Suuret puolueet ovat jo nyt peesanneet perussuomalaisten arvokonservatiivisia linjauksia.  Häntä heiluttaa koiraa.
 
Keskisuuret puolueet vasemmisto ja vihreät sekä pienpuolue RKP ovat pysyneet linjoillaan. Perussuomalaiset eivät ole kyenneet houkuttamaan näiden puolueiden kannattajia riveihinsä. Esimerkiksi rankan rakennemuutoksen ja perussuomalaisten nousun alueella Kymen vaalipiirissä Vasemmistoliitolla on mahdollisuus säilyttää paikkansa omaleimaisen punavihreän politiikkansa ansiosta. Perussuomalaiset syövät  etenkinSDP:tä.
                                                                                       *****
Elämme kiinnostavia aikoja. Vaalikamppailun loppumetreistä on odotettavissa kovaa menoa. Nähtäväksi jää, mitkä keinot ovat käytössä. Viimeisillä viikoilla päättävät ne 40 prosenttia!