Eilen lauantaina keskusteltiin VATAKin ja Yleisen lehtimiesliiton yhteisessä tilaisuudessa Yleisradion rahoituksesta. Yleisradion rahoitus on harvinaisen levällään. Poliitikot ovat söhlineet ministeri Suvi Lindenin johdolla Yleisradion rahoituksen umpisolmuun. Rahoituksen tulevaisuus on avoinna, kun poliittiset puolueet eivät päässeet mediamaksusta sopuun.

Poliitikkojen ohella Yleisradion kimpussa häärivät myös suuret mediatalot ja kaupalliset kanavat.  Toimittaja Timo-Erkki Heinon sanoin kilpailua käydään ”katsojien ajasta”. Mitä enemmän kaupallisella kanavalla on myytävänä katsojien aikaa, sitä enemmän se saa mainoseuroja. Yleisradio on pärjännyt hyvin kilpailussa katsojien sieluista. Mutta kuinka kauan jatkossa?

                                    *****

Yleisradio on ollut mediatalon hyökkäyksen tai kiukuttelun kohteena nauttimansa asemana vuoksi. Tarve rajoittaa Yleisradio marginaaliin määrittelemällä julkisen palvelun roolia kapeaksi on ilmeinen.  Tasokkaan televisio- ja ylipäänsä yleisradiotarjonnan kannalta tämä on heikoin vaihtoehto.

Suomalaista televisiotarjontaa voi pitää tasokkaana moniin muihin maihin verrattuna juuri siksi, että on julkisin varoin ylläpidetty kanava. Se haastaa myös kaupallisten kanavien tarjontaa. Pelkkä tosi-tv ei riitäkään katsojille, kun tarjolla on muutakin. Tarjonta voi olla myös hyvää vihdettä.

Yleisradio roolista on pidettävä kiinni, ja tämä edellyttää vakaata, pitkäjänteistä rahoitusta. Yleisradion rahoituksesta ei tule päättää yön pimeinä tunteina hallitusneuvottelujen viimemetreillä ensi huhtikuussa pidettävien eduskuntavaalien jälkeen.

                                       ****

Yleisradion rahoituksen periaatteet on sovittava parlamentaarisesti ja avoimesti. Budjettirahoitus ei ole oikea tie. Unkarin, Hollannin tai Kanadan kokemukset osoittavat, että budjettirahoitus voi joutua helposti politiikan pelinappulaksi.

Uhka tähän on erittäin suuri Suomessakin.  YLEen valtakunnallisena mediana liittyy poliitikoilla valtavasti intohimoja, saatikka jos tähän vielä kytketään suora päätöksenteko YLEn rahoituksesta. Samaan aikaan myös kaupallisten mediatalojen lobbareilla on oma itressi kaventaa YLEn liikkumavaraa.

Yleisradion rahoituksesta on käytävä avoin keskustelu ennen vaaleja.  Yleisradion vakaa rahoitus on turvattava jatkossa.  On varottava nykyisen kehityksen voimista, mikä on merkinnyt esimerkiksi nuorten ohjelmien, kulttuurin, kulttuurituotannon ja viihteen karsimista. Tulilinjalla ovat myös independent-tuotantoyhtiöt, jotka tuottavat Yleisradiolle.

Yleisradion ympärillä on paljon luovuutta, jota ei parane hukata.