Wikileaksin julkistama yli 92 000 viestin tiedosto on käsittämättömän mittava. Tiedostot ovat paljastaneet, että Yhdysvallat – tai mikään osapuoli – ei ole kertonut koko totuutta sodan kulusta. Paljastus kertoo afgaanisiviilien kuolemasta, epäonnistuneista operaatioista, korruptiosta, heikosta hallinnosta ja Pakistanin tiedustelun vehkeilystä.

 

Paljastus on laajuudessaan suorastaan sensaatio. Aineisto on mittava. Jollakin tai joillakin on ollut pääsy tietoon, ja he ovat käyttäneet mahdollisuutta. Aivan varmasti taustalta löytyy myös motiiveja, jotka eivät vielä näy.

 

En usko, että asialla ovat pelkästään sananvapauden sankarit. Afganistanin sodassa on niin monia osapuolia, jotka ajavat omaa etuaan. Joku nappaa aina hyödyn. Toivottavasti siviilien elämän puolustajat hyötyvät tästä vuodosta.

                                                            *****

Aineisto mahdollistaa aikaisempaa tarkemman Afganistanin sodan arvioinnin. Sota on herättänyt ristiriitaisia poliittisia tuntemuksia eri puolilla maailmaa eikä vähiten Yhdysvalloissa. Afganistanin sota on ollut vahvassa vastatuulessa, ja varmasti vastatuuli vaihtuu myrskyksi. Ja myrsky laajennee myös muihin operaatiossa mukana oleviin maihin.

                                                           

Aineistossa on myös aineksia maailmanpoliittisen tilanteen uudelleen arviointiin. Etenkin Pakistanin pelaaminen kaksilla korteilla herättää levottomuutta, vaikka se ei mikään uutinen olekaan.

 

Joillain tahoilla on tarvetta pitää alueella jatkuvaa epävakautta yllä. Tästä maksavat kalliin hinnan ne sukupolvet, jotka menettävät koko elämänsä sodan jaloissa.

 

Aivan varmasti tietovuoto vaikuttaa myös sodan kulkuun ja siitä tehtäviin poliittisiin johtopäätöksiin. Areena päätöksenteolle on avoimempi kuin ennen vuotoa. Nyt onkin kiinni analyytikkojen ja poliitikkojen tietojen tulkinta- ja lukutaidosta. Ainakaan ensimmäist suomalaiset radiokommentit eivät ole olleet kovin kaksisia.

                                                            *****

Suomen eduskunnan on syytä käydä läpi Afganistanin tilanne heti palattuaan lomilta. On oikeus ja kohtuus, että eduskunta pääsee hallituksen selvityksen pohjalta arvioimaan Suomen Afganistanin politiikan jatkoa. Uuden tiedon valossa on arvioitava nykyisten toimien järkevyys.

                                                            *****

Entisenä journalistina olen innostunut laajasta tietovuodosta. Poliitikkona huolestuttavat seuraukset. Yhdysvallat on jo käynnistänyt ajojahdin tietovuoden tekijää etsimiseksi perustellen, että uusia tietovuotoja on muutoin odotettavissa.

 

Tietovuotojahan ei tarvittaisi, jos maailmassa olisi avoin tiedonvälitys. Salailu – etenkin sodan oloissa – ei mitenkään yllättävää. Esimerkiksi Iranin sodan vuodot ovat heilutelleet poliitikkoja. Kiinnostavaa onkin, että mistä löytyvät tämän vuoden poliittiset ”uhrit”.

 

Wikileaksin vuodot tuovat aivan uuden ulottuvuuden läpi kaupallistuneeseen tiedonvälitykseen ja uutisjournalismiin. Kiinnostava kysymys on, mistä Wikileaks saa varansa. Maailman mahtavimmilla medioilla ”ei ole varaa” tutkivaan journalismiin.